avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Alcool la volan
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Alcool la volan

Buna seara,ieri data de 14.12.2019 varul meu a avut un accident pe o strada din comuna,s.a ciocnit cu un căruțaș,accidentul a avut loc din cauza persoanei ce conducea caruta fiindca nu a acordat prioritate,iar in momentul accidentului varul meu era baut la volan,ce se poate intampla?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:59, 17 Decembrie 2019
~ Conținut șters la cerere ~
El a avut 90 alcolemie,asta ce inseamna?
Inseamna dosar penal si risca o pedeapsa de la 1 la 5 ani sau amenda penala.
Va fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa.
Va fi angajata raspunderea penala si sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere sub influenta bauturilor alcoolice(art. 336 din Codul penal ).

Faptele sunt savarsite in concurs real.

Astfel, săvârșirea faptei de vătămare corporală din culpă de către persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul și are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge determină existența unui concurs de infracțiuni între vătămarea corporală din culpă și infracțiunea prevăzută în art. 336 alin. (1) din Codul penal, iar nu condiționarea existenței infracțiunii de vătămare corporală din culpă prevăzute în art. 196 alin. (1) teza I din Codul penal de o anumită limită a îmbibației alcoolice.


In interpretarea dispozițiilor art. 196 alin. (1) teza I din Codul penal, care incriminează fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) din Codul penal săvârșită din culpă de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, existența infracțiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiționată de o anumită limită a îmbibației alcoolice.


Prin Decizia nr. 8/2018, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău.

Înalta Curte a stabilit faptul că, în interpretarea dispozițiilor art. 196 alin. (1) teza I din Codul penal, care incriminează fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) din Codul penal săvârșită din culpă de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, existența infracțiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiționată de o anumită limită a îmbibației alcoolice.


Pentru fapta din alin. (1), elementul material al laturii obiective se realizează în condiţiile prevăzute în art. 193 alin. (2) NCP, care incriminează fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile. Fapta va constitui infracţiune chiar şi atunci când pentru vindecare este necesară doar o zi de îngrijiri medicale, dacă sunt îndeplinite şi celelalte cerinţe ale normei de incriminare. Evaluarea numărului de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare se realizează printr-o expertiză medico-legală. Pentru existenţa infracţiunii, nu este suficientă doar producerea urmării din textul de incriminare. Fapta constituie vătămarea corporală din culpă prevăzută în art. 196 alin. (1) NCP dacă, în momentul săvârşirii acesteia, făptuitorul se afla în una sau unele dintre următoarele trei împrejurări alternative, prevăzute în mod limitativ: sub influenţa băuturilor alcoolice, sub influenţa unei substanţe psihoactive ori în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune.



In cocluzie sa inteleg si eu face inchisoare sau primeste amenda si suspendarea premisului?

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis rosica rosica La conducere fara permis sub influenta bauturilor alcoolice, cu vatamare corporala de 89 de zile ingrijiri, daca partea vatamata a depus plangere pentru ... (vezi toată discuția)
Accidentata pe trecerea de pietoni alex_sah41 alex_sah41 in datade 10.09.2014 am fost accidentata pe trecerea de pietoni,conducatorul auto nu a oprit , a fost gasit ulterior de politie , am 10 zile de ingrijiri de la ... (vezi toată discuția)
Accident cu victimă (alcool la volan) Marinus84 Marinus84 Buna ziua Numele meu este Stoica Marian si data de 13.09.2017 am avut un accident cu victima din vina mea avand alcolemia 0,20. Victima a fost transportata ... (vezi toată discuția)