avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conducere fara permis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conducere fara permis

La conducere fara permis sub influenta bauturilor alcoolice, cu vatamare corporala de 89 de zile ingrijiri, daca partea vatamata a depus plangere pentru vatamare corporala din culpa, faptuitorul va fi acuzat si de aceasta chiar daca are cu o zi mai putin de 90 de zile?Si cum se aplica pedeapsa? Pt fiecare din infractiuni se da o pedeapsa, ramanand la pedeapsa cea mai mare la care i se va adauga un spor? aceasta fapta este petrecuta acum 2 ani si jumatate, astept ras, va multumesc!Si cum se va calcula avand in vedere ca acum este condamnat pentru furt calificat la 2 ani,urmeaza sa se judece apelul in septembrie ,,aceasta fapta petrecuta pe noul cod,va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: rosica , utilizator 18:47, 10 Iulie 2015
Art. 196. Vătămarea corporală din culpă. ”(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespec­tării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)‑(3) s‑au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majo­rează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de pre­vedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”



Art. 194. Vătămarea corporală. ”(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au nece­sitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre conse­­cinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.”


Conform variantei tip a noii structuri a infracțiunii (art. 196 alin. 1), se poate pune problema vătămării corporale din culpă în cazul în care există îngrijiri medicale, chiar sub limita de 10 zile din reglementarea anterioară, dar numai în condițiile anume stabilite de legiuitor, respectiv: ca fapta să fi fost comisă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive, sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune.






Succes.


Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca era sub influenta bauturilor alcoolice persoana vatamata putea sa aiba si o zi de ingrijire medicala, tot se retinea infractiunea de vatamare corporala din culpa.
D-l avocat Patrascu Razvan va rog respectuos sa imi raspundeti si mie la ultima intebare din forum!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pedeapsa se aplica comform legii daca... ???? bruno21 bruno21 ce pedeapsa se aplica comform legii,pentru vatamarea din culpa a unei persoane acestea datorand ranirea usoara a acesteia??? (vezi toată discuția)
Accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme CristiHD CristiHD Sunt vinovat intr-un asfel de accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme Circumstante: - am intrat intr-o alta masina fara sa ma asigur - sunt 3 ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Ovidiu borz Ovidiu borz Am făcut acum 6 luni accident cu mașina și mi s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpa,din câte știu după 3 luni se Închide ... (vezi toată discuția)