Exista posibilitatea sa faceti cerere de incetare a c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. In acest caz, c.i.m. va inceta prin acordul partilor si nu in baza art.65 alin.1 C.mun.
i-am spus ieri de progr de 4are mi~a facut un scandal de nu va puteti imagina as avea dreptul la zile de concediu dar nu mi le acorda de salariu compensator nici nu vrea sa auda.in urma certurilor de ieri am obtinut doar contractul de munca care timp de 7luni a stat la el.in rest a urlat in firma cat la tinut gura.
daca intr-adevar nu puteti sta in preaviz, o solutie ar fi sa va dati demisia si sa invocati prev art.79 alin 8 Codul Muncii
8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu isi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de munca., invocand cele de mai sus.
Pentru a solutiona problema dumneavoastra opinia mea este urmatoarea:
- Faceti o cerere de incetare a CIM, pe care o duceti la angajator si o inregistrati (pastrati numarul pe o copie);
- Purtati o discutie cu "angajatorul urlator" in care sa-i explicati ca este in avantajul lui sa accepte incetarea CIM conform cererii depuse la data mentionata in cerere cu art.55 lit. b din Codul Muncii (acordul partilor);
- Avantajul pentru el este ca nu trebuie sa va mai plateasca 10 zile din preaviz in care nu veti lucra si nici un salariu compensatoriu;
- Avantajul dumneavoastra va fi ca sunteti libera sa va incepeti activitatea la noul loc de munca si sa nu pierdeti aceasta oportunitate.
In cazul in care "angajatorul urlator" este lipsit de judecata si nu accepta (de regula genul acesta au un ego care le intuneca judecata), aveti varianta prezentata de doamna avocat Antonela respectiv demisia cu art. 79 alin 8 din CM (atentie sa inregistrati aceasta demisie si sa pastrati o copie cu nr de inregistrare) dar va trebui sa aveti argumente solide care sa ateste nerespectarea angajamentelor din CIM ale angajatorului (neplata salariu sau cu intarzieri mari, nerespectarea conditiilor de munca, etc.) altfel aceasta nu sta in picioare.
Ar mai fi o a treia alternativa...... avand in vedere ca "angajatorul urlator" nu vrea sa auda de program de 4 ore/zi, sa stati 10 zile in preaviz cu program complet dupa care nu va mai prezentati la lucru si incepeti activitatea la noul job. NU exista impediment legal sa aveti doua contracte in acelasi timp doar ca noul angajator va trebui sa trateze din punct de vedere fiscal perioada cat aveti contract si la vechiul job, ca fiind al doilea loc de munca, abia dupa aceea sa va considere locul de munca de baza (atentie la modul de calcul a imp pe venit si la aplicarea deducerii personale de baza). Daca veti alege aceasta varianta intrevad ca veti avea ceva probleme cu vechiul angajator (probabil ca va considera ca absentati nemotivat si de aceea nu va va plati cele 10 zile sau va incerca incetarea CIM pe motive disciplinare) asa ca e bine sa va asigurati dovezi cu privire la lucru in program normal in primele 10 zile de preaviz. Oricum daca nu va primiti drepturile banesti (preaviz si salariu compensator) va recomand macar asa ca sa-l sicanati sa-l dati in judecata pentru acestea.