avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea clauzei la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea clauzei la locul de munca

Buna seara!

Ma poate ajuta cineva cu o clauza din actul aditional atasat contractului de munca? Mi-am gasit un alt loc de munca, iar aici unde sunt avem o clauza in caz ca doresti sa pleci mai devreme de 3 luni. Ei au stipulat ca formarea costa 5640 ron salariul formatorului, salariu participant plus costuri administrative. In termen de 3 luni nu ai voie sa pleci cand vrei, parca era de proba?! Ajutati- ma va rog ca nu stiu cum sa lamuresc aceasta situație si nu vreau nici sa pierd oferta cealaltă. Contractul l-am semnat pe 8 noiembrie, acum se fac doua luni.
Astept raspunsurile voastre.

Multumesc frumos,
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2020
gabriela_iancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabriela_iancu , utilizator 18:12, 3 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca plecati mai devreme de cele 3 luni , veti suporta plata tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea dvs profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

"Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 din Codul muncii nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani". (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)

"Obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională. De asemenea, salariatul nu are obligaţia de a restitui angajatorului salariile încasate în perioada formării sale profesionale. (Ovidiu Ţinca, Unele clauze specifice contractului individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 6/2003, p. 58-59) ".
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună. ce se intampla dacă un salariat nu respecta ... Dcnfln Dcnfln Bună. Ce sancțiuni s-ar putea aplica dacă un salariat nu respecta un contract adițional semnat? Salariatul trebuie sa rămână în firma minim 2 ani sau ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala cristyz cristyz Buna ziua, M-am angajat acum cateva luni la o firma care mi-a platit un curs de calificare care a durat 4 luni. Am semnat un act aditional prin care trebuie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua , în clauza de formare profesionala se includ și ... gooldenn20 gooldenn20 Bună ziua , în clauza de formare profesionala se includ și salariile oferite de către angajator ? În cazul meu , 9 luni am fost angajat ca muncitor ... (vezi toată discuția)