avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara.

Bună ziua! Cumnata mea este divorțată de vreo 3 ani. În urma căsătoriei are fiică în vârstă de 18 ani. În momentul divorțului instanță a hotărât ca soțul ei să plătească pensie alimentară fiicei lor, lucru care nu s-a întâmplat, soțul ei refuzând plata pensiei alimentară. Cumnata mea în momentul de față este în Italia împreună cu fiica sa.
O altă chestiune este faptul că cei doi au avut un autoturism ca bun comun, autoturism înmatriculat pe numele cumnatei mele. După divorț, autoturismul a rămas în posesia fostului ei soț, iar acesta a comis mai multe contravenții (pe teritoriul Italiei) iar amenzile au mers pe numele cumnatei mele. Aceasta a sesizat autoritățile italiene, dar acestea, pur și simplu, nu au luat nicio măsură. Ce trebuie să facă? Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2020
Silviulucian, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:47, 25 Ianuarie 2020
Dar penal nu poate răspunde?
Art.378 Cod penal pedepseşte abandonul de familie, dar nu recuperează obligaţia neexecutată. Suplimentar, partea vătămată trebuie să demonstreze reuavoinţă a celui care are obligaţia de intreţinere.Dacă nu poate demonstra, cu acte, că tatăl are venituri şi cu reavoinţă nu plăteşte, plângerea se clasează. Şi se întâmplă asta cam la 99% din cazuri.
Și atunci cum putem defini și interpreta, hotărârea, sentința unei instanțe judecătoreșești, care nu se poate aplica? Ce credibilitate mai are o sentință? Se mai poate avea încredere în lege și în cei ce aplică legea? Este întrebarea unui om simplu, fără studii și fără nicio apărare în fața statului de drept.
Unica soluţie pentru recuperarea creanţelor este exeutarea silită, care se realizează asupra veniturilor şi bunurilor debitorului.Dacă acesta nu are venituri şi bunuri, executorul nu are ce executa. Nu există legi care să oblige un părinte apt de muncă să aibă venituri, acesta poate fi un intreţinut de diverse persoane, care nu răspund de datoriile neplătite ale respectivului părint; datoriile se prescriu după 3 ani. Legea penală sancţionează infracţiunea, dar pentru a fi infracţiune, trebuie demonstrată intenţia domnului de a nu plăti şi vinovăţia sa.
În ce priveşte autoturismul, de ce nu-l declară cumnata furat?
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2020
Martonze, utilizator
Pentru că i s-a spus că este un bun comun. Întrbarea mea este :amenda, nu este un,, bun comun"?

Alte discuții în legătură

Nelamuri sentinta VintilaC VintilaC In ian 2019 am depus actele pt divort. In iulie 2019 s_a dat o sentinta in care scrie: \"Exexutorie de drept de la pronuntare, cu privire la capetele de cerere ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare , tatal este plecat in italia Culicea Elena Culicea Elena Buna ziua , cum pot recupera pensia alimentara de la fostul sot care locuieste in Italia ? Am terminat divortul in Noiembrie 2016 , a fost stabilit cuantumul ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara Adriana Trandafir Adriana Trandafir Prietena mea are o problema cu fostu care nu ia platit pensia celor doi copii de cand i sa dat hotararea judecatoreasca(termen de mai mult de un an de zile) ... (vezi toată discuția)