avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia si zilele de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia si zilele de concediu

Buna seara! Cand inceteaza contractul de munca se calculeaza zilele de concediu efectuate in anul in curs sau in toata perioada lucrata? Exemplu concret: mi-am dat demisia, iar ultimul salariu primit a fost mai mic cu un sfert. Mi-au motivat ca am luat 5 zile de concediu in plus IN CEI 8 ANI LUCRATI in companie. Este legal? Nu ar trebui sa se calculeze doar pe anul in curs? Eu am fost mereu foarte atenta cate zile imi iau, dar chiar nu mai stiu, nu am pastrat cererile de concediu din atatia ani. E posibil sa fi gresit, dar daca un angajat face cerere de concediu pentru mai multe zile intr-un an, angajatorul de ce ii aproba? In plus, daca nu imi iau zilele de concediu in anul respectiv, le pot lua in 18 luni, apoi le pierd. Cand este situatia inversa nu e la fel? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2020
izabelaelena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 9 Ianuarie 2020
Se pot calcula toate zilele de CO aferente perioadei lucrate ... in general, un salariat cam stie cate zile de CO are neefectuate sau efectuate.
Multumesc pentru raspuns! Deci daca nu am efectuat zile de concediu le pierd dupa 18 luni, dar daca am efectuat prea multe mi se ia din bani dupa 8 ani? Asa cum am spus, eu am fost mereu atenta cate zile iau, dar cine stie, poate am gresit sau poate au gresit ei la calcul. Vreau doar sa fiu sigura ca este legal sa calculeze din toata perioada lucrata, pentru ca mi se pare foarte ciudat. Nu gasesc nicaieri mentionat asta in Codul Muncii, Plus ca, repet, daca NU as fi efectuat cateva zile in 2012, sa zicem, clar nu mi-ar fi dat banii pe ele, dar daca in schimb am efectuat mai multe, mi se iau bani? Multumesc!
Nu este adevarat , daca nu ati efectuat zilele de concediu le pierdeti dupa 18 luni ....

Dreptul la CO nu se prescrie .

art 144 Codul muncii:
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
...

Se prescrie dreptul la actiune in cazul in care se solicita plata zilelor de CO neefectuate la incetarea c.i.m.
Dar scrie undeva în Codul Muncii că în momentul încetării CIM zilele de CO se calculează pe toată perioada lucrată, nu doar pe anul în curs? Mulțumesc!
art.146 C.mun.
....
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In speta, textul de lege nu face nicio distinctie cu privire la perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, se da urmatoarea situatie: administratorul blocului ... drq928 drq928 Buna ziua, Se da urmatoarea situatie: Administratorul blocului in care locuiesc, si-a dat demisia incepand cu data de 1 August 2020.Pana la acea data avea CO ... (vezi toată discuția)
Zilele de concediu de odihna pe anul anul 2022 sunt valabile ... Magie1 Magie1 Zilele de concediu de odihna pe anul anul 2022 sunt valabile pina in anul 2023 pe 30 iunie,cele din anul 2023 sunt valabile pina in anul 2025 pe 30 iunie,si ... (vezi toată discuția)
Compensare zile concediu aditzu99 aditzu99 Am urmatoarea situatie: - pe anul 2008, 11 zile concediu neefectuat - pe anul 2009, 7 zile concediu neefectuat (conform 4 luni de munca) In luna aprilie ... (vezi toată discuția)