Am o neintelegere cu cei de la Regina Maria, Spitalul Ponderas, si as dori sa aflu care imi sunt drepturile din punct de vedere legal in caz ca e necesar sa escalez plangerea.
In luna Noiembrie am mers la Spitalul Ponderas la Urgente. La finalul vizitei, domnii mi-au prezentat o factura de aprox. 1000 RON pentru servicii medicale care nu erau incluse in abonamentul meu.
1. In timpul vizitei, mi-a fost adus la cunostinta doar pretul unor analize in valoare de 300 RON, pe care le-am acceptat si m-au pus sa semnez niste hartii, precizand ca sunt legate de analizele acceptate. Nicio alta interventie (ex. Ecografia, perfuzii extra) nu mi-a fost comunicata, nici nu mi-a fost cerut acordul pentru acestea, nici nu au mentionat costurile. Nu am fost consultata in legatura cu niciun pas al interventiei.
La sfarsitul vizitei, domnisoara de la receptie a spus ca eu am semnat pentru aceasta suma (se refera la hartiile legate de analize, probabil undeva au inclus si aceste costuri pe care au omis sa le precizeze). Domnisoara asistenta mi-a spus clar ca semnez pentru cei 300 RON si pentru niste analize cu care nu am fost de acord.
Raspunsul lor este ca de fapt mi-a fost adusa la cunostinta ecografia (nu este adevarat) si imi citeaza Termenii si Conditiile lor care spun ca am obligatia ca pacient sa solicit informatii privind costurile serviciilor medicale si ca orice omisiune reprezinta acceptul tacit de a achita serviciile.
Ei bine, ce nu au mentionat este ca acelasi articol precizeaza si ca, inainte de obligatia mea, ei au obligatia sa ma informeze la receptie in legatura cu serviciile medicale care nu sunt incluse in abonament (nu s-a intamplat).
2. Inca din Noiembrie suntem in discutii, le-am adus la cunostinta cele precizate aici, si sunt foarte evazivi.
As dori sa escalez aceasta situatie, este clar ca incearca sub tot felul de metode sa se justifice si nu sunt deloc convingatori. Care este sfatul dumneavoastra, cum ar trebui sa procedez mai departe din punct de vedere legal?
pe scurt, ceea ce este scris si semnat de dvs prevaleaza asupra discutiilor pe care le-ati avut si le aveti. la acestea se adauga referintele care sunt facute si care probabil trimit la politica generala comerciala. vorbiti cu un avocat inainte de orice pas procedural, cu documentele pe masa.
atentie! obligatia de a va informa nu inseamna ca vi se spune tot (ar dura mai mult decat toate procedurile medicale), ci vi se raspunde concret si la timp la toate intrebarile si nu vi se ascunde nimic. e si datoria dvs sa intrebati.