avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Boxa subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Boxa subsol

Bună ziua.
Sunt proprietarul unui apartamentsi de mai bine de 10 ani avem amenajata o boxa. Acum am închiriat apartamentul și administratorul îmi spune ca nu mai putem păstra boxa deoarece nu mai locuim noi ci chiriașii. Îmi spune ca pot avea boxa acolo doar dacă locuim noi. Sincer nu înțeleg. Dacă eu sunt proprietarul, și nu chiriașii folosesc boxa ci eu....legal de ce nu o pot păstra? Va rog sa ma ajutați cu un cadrul legislativ și eventual unde as putea face o reclamație.
In plus, mi se solicita o chirie de 50 de lei dar insista sa nu avem boxa deloc. Dar dacă m-aș întoarce sa locuiesc în apartament nu as mai avea chiria de 50 de lei de achitat.
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2020
Roxanaposarlie, utilizator
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 09:45, 10 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin "avem amenajata o boxa" inteleg ca nu o aveti in proprietate ci e o bucata din proprietatea comuna in folosinta dvs exclusiva. Adica se intra sub incidenta art 43 L196/2018.
Ar mai putea exista un regulament/conditii impuse de asociatie/proprietari cu privire la folosirea de catre alti locatari in afara de proprietari.
Deci, ce scrie in hartia prin care "avem amenajata o boxa"?

Articolul 43 L196/2018
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.

Nu avem vreun document care sa ateste dreptul de proprietate asupra spațiului respectiv. În urma cu mulți ani, mai bine de 15 ani părinții mei și restul vecinilor și-au făcut fiecare o amenajare a unui spațiu în subsol. Cert este ca acum, noul administrator este total deranjat doar de boxă noastră și susține ca nu avem dreptul de a deține acel spațiu. Susține ca l-am putea folosi doar dacă am locui în adresa. Mi se pare o clauza abuziva și nu înțeleg legătură cu faptul de a locui acolo.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe de o parte, administratorul are dreptate, fara acte de proprietate pe acel spatiu sigur nu detineti boxa de la subsol. Pe de alta parte, regimul juridic sau de folosinta al spatiului comun nu e treaba administratorului ci a asociatiei (presedinte + CEx).

Nu conteaza ca boxele au fost amenajate de toti proprietarii si ca acest lucru s-a intamplat acum 15 ani. O fi fost o intelegere tacita/verbala dar actiunea tot nelegala a fost si este. Legal, nici dvs si nici ceilalti proprietari nu aveti drept de proprietate sau de folosinta asupra acelor boxe. Conform legii, presedintele ar trebui sa ia de urgenta masuri pentru dezafectare sau pentru intrarea in legalitate in acord cu articolul redat anterior.

Va sfatuiesc sa vorbiti cu presedintele ca sa va lamuriti cum sta treaba, ce hotarari ale adunarii generale a A.P. exista pe tema boxelor si de ce face administratorul galagie. Posibil ca administratorului sa nu-i convina accesul persoanelor straine (non proprietari) in subsolul imobilului insa nu e treaba lui sa faca reguli si impuna conditii si chirie. El trebuie sa faca ce scrie in lege, in hotarările A.P. si in deciziile CEx. fara sa-si depaseasca atributiile,.
Daca o sa gasiti pe lista de intretinere bani in plus (chirie), contestati si cereti explicatii presedintelui in scris, cu numar de inregistrare, conf art 28 alin (3) L196/2018.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2020
CipM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună dimineața! cine are dreptul la boxele din subsolul tehnic ... Ganea Petra Ganea Petra Bună Dimineața! Cine are dreptul la boxele din subsolul tehnic al blocului ? Avand in vedere că locuiesc la parter si nu există balcon la parter. Cei de ... (vezi toată discuția)
Boxa subsol Aurelia54 Aurelia54 Subsolul blocului nostru este prevazut cu spatiu tehnic. Tupeistii si-au amenajat boxe cum au vrut si pe suprafata care au dorit si noi platim pt ei pt ca este ... (vezi toată discuția)
Boxa la subsolul blocului gerhardt gerhardt Buna ziua. Stau intr-un bloc 10 etaje cu 3 scari. Suntem asociatie de proprietari. Scariile vor sa se separe juridic si financiar. Nu s-a facut asa ceva. ... (vezi toată discuția)