avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Are dreptul asociatia de locatari sa ma taxeze pt un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Are dreptul asociatia de locatari sa ma taxeze pt un consum foarte mare de apa si sa nu regularizeze din urma atunci cand aduc citirea?!

Buna ziua. Are dreptul asociatia de locatari (inca nu e asociatie de proprietari cf noii legi) sa refuze sa regularizeze consumul foarte mare taxat pe lunile in care nu am dat citirea indexului? Ce-i taxat e bun taxat si nu regularizeaza din urma ca sa ma invat minte. Am gresit ca nu l-am dat, sunt de acord. Dar.. E legal asa ceva?
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 15:26, 14 Ianuarie 2020
Problema regularizarii consumului tine exclusiv de cum au hotarat proprietarii in adunarea generala
Dv ca si consumator aveti posibilitatea ca pe parcursul mai multor luni sa comunicati index consum astfe incat la un moment dat sa coincida evidenta cu situatia de fapt per.index
Președinții și administratorii oricărei Asociații de Proprietari din România SUNT OBLIGAȚI SĂ VERIFICE ODATĂ LA 3 LUNI INTEGRITATEA ȘI CORECTITUDINEA DECLARĂRII VALORILOR INDECȘILOR APOMETRELOR DIN TOATE IMOBILELE CE COMPUN O ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI (dintr-un Condominiu alcătuit dintr-o clădire, un bloc, un imobil, conform definițiilor date de Legea nr. 196/2018, art. 2).
Aceștia sunt obligați să verifice indecșii odată la 3 luni, știind că sunt mulți proprietari care declară în fals valorile apometrelor (nu pot fi consumuri reale declarate, pentru că nu s-au verificat toate apometrele, cel puțin din fiecare Condominiu - bloc, clădire), respectând strict „Normele Metodologice de facturare și repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branșamentului Condominiului” - citiți din aceste Norme Metodologice mai ales conținutul articolului 7, alineatul 1, pentru a obliga președinții și administratorii din Asociațiile de Proprietari să verifice apometrele din toate imobilele din cadrul Asociației de Proprietari, pentru ca toți proprietarii să plătescă doar un consum real, verificabil, așa cum procedează alți furnizori de Utilități - pentru curentul electric, gaze, etc.
* CITEZ DIN Normele Metodologice de facturare și repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branșamentului Condominiului
Art. 4. Consumul de apă se defalcă astfel:
a) CONSUM COMUN DE APĂ;
b) CONSUM INDIVIDUAL AFERENT SPAȚIULUI CU DESTINAȚIE DE LOCUINȚĂ SAU CU ALTĂ DESTINAȚIE AFLAT ÎN PROPRIETATEA SAU FOLOSINȚA PERSOANELOR FIZICE SAU JURIDICE.
Art. 5. CANTITATEA DE APĂ CE SE REPARTIZEAZĂ FIECĂRUI PROPRIETAR se stabilește ca sumă între cota-parte din consumul comun şi consumul individual de apă și POATE FI DETERMINATĂ DE:
- ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI (împuterniciți ai proprietarilor) pe baza propriilor proceduri.
- operator pe baza procedurii prezentate în actualul Regulament;
Art. 6. (1) CITIREA INDECȘILOR REPARTITOARELOR DE COSTURI PENTRU APĂ SE FACE DE CĂTRE PERSOANA DESEMNATĂ DE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI (...) ÎMPREUNĂ CU PROPRIETARUL SPAȚIULUI cu destinație de locuință sau cu altă destinație, ÎN ACEEAȘI ZI ÎN CARE SE CITESC CONTOARELE MONTATE LA BRANȘAMENT şi indecșii repartitoarelor de costuri pentru apă montate în instalațiile de utilizare comune.
(3) VALORILE CITITE LA FIECARE REPARTITOR (apometru) SE TREC ÎNTR-UN TABEL CARE VA CUPRINDE:
a) DATA;
b) NUMĂRUL APARTAMENTULUI SAU DENUMIREA SPAȚIULUI COMUN;
c) NUMELE PROPRIETARULUI;
d) VALORILE INDECȘILOR;
e) STAREA SIGILIILOR;
f) STAREA INSTALAȚIEI SANITARE INTERIOARE, CU MENȚIONAREA EVENTUALELOR DEFECȚIUNI;
g) SEMNĂTURA DE CONFIRMARE A FIECĂRUI PROPRIETAR.
Art. 7. (1) Citirea indecșilor se poate realiza şi de către proprietar, caz în care REPREZENTANTUL LEGAL AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE OBLIGAȚIA DE A FACE VERIFICĂRI PRIVIND CORECTITUDINEA DATELOR TRANSMISE CEL PUȚIN O DATĂ LA 3 LUNI ŞI DE A CENTRALIZA DATELE PRIMITE DE LA PROPRIETARI.
(9) În situația în care într-un Condominiu există spații cu altă destinație decât cea de locuință, care consumă din branșamentul comun al blocului, SPAȚIILE RESPECTIVE VOR SUPORTA O COTĂ-PARTE DIN CANTITATEA REZULTATĂ CA DIFERENȚĂ DINTRE CONSUMUL ÎNREGISTRAT DE CONTORUL GENERAL AL BLOCULUI ȘI SUMA CONSUMURILOR DIN BLOC PÂNĂ LA EXECUTAREA SEPARĂRII BRANȘAMENTULUI.
(13) În situația în care într-o lună nu se efectuează citirea contoarelor din apartament (...), CONSUMUL VA FI ESTIMAT CA FIIND EGAL CU CONSUMUL LUNII PRECEDENTE.
Art. 8. Dacă (...) proprietarul spațiului cu destinație de locuință nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, SE IA ÎN CONSIDERARE CONSUMUL AFERENT CITIRII ANTERIOARE ORI AL UNEI PERIOADE SIMILARE, URMÂND CA REGULARIZAREA SĂ SE FACĂ LUNA URMĂTOARE.
Art. 9. Condominiile care au montate contoare individuale în căminul de branșament în procent de peste 50% VOR FI FACTURATE ÎN BAZA INDICAȚIILOR APARATELOR DE MĂSURĂ. Pentru restul apartamentelor din Condominiu CARE NU AU MONTATE CONTOARE ÎN CĂMINUL DE BRANȘAMENT, consumul se stabilește conform Ordinului nr. 29/N/1993 al MLPAT, în sistem Paușal.

*** DETALII: [ link extern ]
ORDIN NR. 343/2010 pentru aprobarea NORMEI TEHNICE privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum.

Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2020
mira55, utilizator
mira55 a scris:

ORDIN NR. 343/2010 pentru aprobarea NORMEI TEHNICE privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum.

Asta este pentru cei care mai au încălzire în sistemul centralizat ... la Brăila, din 2013 nu mai avem CET !
Dar pentru apă, e obligatoriu să se verifice apometrele din toate cele 458 de imobile ale Asociației noastre ... adică în vecii vecilor ... AMIN !
Daca sunteti contorizat, consumul la pausal este reglementat de catre Ordinul 343/2010, art.26, al, (2), astfel:
Apartamentul sau spaţiul cu alta destinaţie este considerat fara repartitoare de costuri pentru apa calda atunci cand:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apa calda;
b) proprietarul renunţa la repartitoarele de costuri pentru apa calda;
c) se constata violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apa calda. Perioada considerata ca fiind fara repartitor este de la verificarea anterioara şi pana la punerea in funcţiune a repartitorului, iar consumul pe aceasta perioada se recalculeaza pe cheltuiala proprietarului, luand in calcul un numar de unitaţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3);
d) timp de 3 luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apa calda; consumul pentru aceasta perioada se recalculeaza conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului;
e) proprietarul refuza inlocuirea repartitorului de costuri pentru apa calda in cazul in care acesta s-a defectat sau inregistreaza valori a caror erori de masura depaşesc clasa de
exactitate a repartitorului;
f) consumul de apa calda este sub cantitatea zilnica/locuitor stabilita de Ministerul Sanataţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi prepararii hranei.

Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2020
mira55, utilizator

Alte discuții în legătură

Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu ca administratorul să verifice o dată la 3 luni toate apometrele (indecșii și integritatea lor) din toate proprietățile aflate în cadrul unei asociații de proprietari flory_mr flory_mr Dvs. știați de obligația legală a administratorului de a controla o dată la 3 luni integritatea apometrelor și citirea indecșilor acestora din toate ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343/2010 mihaela nedelea mihaela nedelea Referitor aplicarea ordinului nr.343 din 13 iulie 2010,la art.1 al normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii ... (vezi toată discuția)