avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza iml
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza iml

Buna ziua!
care este pretul pentru o expertiza psihiatrica la iml?
expertizqa se face cu persoana,nu cea in care persoana nu trebuie sa fie prezenta(doar actele medicale);
in cazul unui proces civil ,judecatorul a cerut expertiza,cine o plateste?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: leonardy44 , utilizator 18:15, 25 Ianuarie 2020
Expertiza IML se plateste de catre partea in proces careia instanta i-a incredintat dreptul la expertiza.
Pretul se stabileste de catre IMLin functie de obiectivele stabilite pentru expertiza. Se face o evaluare de catre IML care se comunica instantei de judecata. Lucrarile expertizei se demareaza numai dupa ce s-a virat suma evaluata in contul IML.
multumsc!
va rog,imi puteti da legea unde pot gasi cine va plati expertiza?,, instanta i-a incredintat dreptul la expertiza,,
avocatul care ne reprezinta are o alta varianta....
multumesc!
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara,
-ART. 17
(1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
Codul de procedura civila mentioneaza:
-Art. 331: Numirea expertului.
(3)Dovada platii onorariului se depune la grefa instantei de partea care a fost obligata prin incheiere, in termen de 5 zile de la numire sau in termenul stabilit de instanta potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, in conditiile prevazute la art. 339 alin. (2).
Codul de procedura penala mentioneaza:
-ART. 173 Numirea expertului.
(1) Expertul este numit prin ordonanta organului de urmărire penală sau prin încheierea instantei.
(3) Când expertiza urmează să fie efectuată de o institutie medico-legală, de un institut sau laborator de specialitate, desemnarea unuia sau a mai multor experti se face de către acea institutie, potrivit legii.
(6) Institutia medico-legală, institutul sau laboratorul de specialitate comunică organului judiciar care a dispus efectuarea expertizei numele expertilor desemnati.
-ART. 175 Drepturile si obligatiile expertului.
(5) Expertul are dreptul la un onorariu pentru activitatea depusă în vederea efectuării expertizei, pentru cheltuielile pe care ar trebui să le suporte sau le-a suportat pentru efectuarea expertizei. Cuantumul onorariului este stabilit de către organele judiciare în functie de natura si complexitatea cauzei si de cheltuielile suportate sau care urmează a fi suportate de către expert. Dacă expertiza este efectuată de institutia medico-legală ori institutul sau laboratorul de specialitate, costul expertizei este stabilit în conditiile prevăzute de legea specială.
Legea de functionare a IML detaliaza activitatea de expertiza. Gasiti legea pe internet.
va multumesc!

Alte discuții în legătură

Prețul unei contraexpertize VIonela VIonela Bună ziua ! Mă constitui parte vătămată într-un proces penal în care tatăl meu a fost lovit mortal de o mașină al cărei șofer nu avea permis și a ... (vezi toată discuția)
Stabilire onorariu expertiza judiciara Gadjo Gadjo Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de ... (vezi toată discuția)
Expertiza in noul cod de procedura penala aprobat prin legea nr. 135/ 2010, in vigoare incepand cu data de 01.02.2014 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE CAPITOLUL VII Expertiza ART. 172 Dispunerea efectuării expertizei (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau ... (vezi toată discuția)