avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la actiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la actiune

In anul 1996 parintii mei au cumparat o casa, incheind la notar un antecontract in care se prevedea obligatia partilor de a perfecta tranzactia in termen de 2 luni de zile . Ulterior, primind pretul integral al vanzarii, promitentul vanzator nu a mai fost interesat de intocmirea actului de vanzare, si nu s-a mai prezentat la notar, invocand ba starea precara de sanatate, ba lipsa banilor pentru a efectua dezbaterea succesiunii si cadastru . Acum, dupa decesul parintilor, am cerut instantei confirmarea dreptului meu de proprietate si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare . Instanta mi-a respins cererea , invocand prescriptia dreptului la actiune, consirand ca are ca obiect obligatia de a face si nu stabilirea dreptului de proprietate, avand ca baza Decizia nr.3447/2014 a ICCJ .
Intrebarea mea :
Este legala hotararea instantei , avand in vedere ca :
- subiectul actiunii nu este antecontractul, acesta fiind doar proba intentiei de vanzare ; - parintii mei au platit integral pretul vanzarii, deci s-au achitat de obligatia ce ii revenea ; - parintii mei au intrata in folosinta casei imediat dupa incheiere antecontractului ; -normele legale, inclusiv Deciza la care face referire instanta, nu sunt retroactive, pentru procese privind fapte petrecute anterior ; Potrivit art.21 din Decretul 167/1958 termenul de prescriptie de 3 ani, nu are aplicabilitate pentru stabilirea dreptului de proprietate . Multumesc !

Alte discuții în legătură

Valabilitatea unei promisiuni de vanzare cumparare max36 max36 Buna ziua,in 2006 tatal meu a facut o promisiune de vanzare cumparare a unui teren in urma careia a primit o suma de bani Contractul de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Valabilitate antecontract v/c teren arabil ContSters275324 ContSters275324 In 2006 am vandut o suprafata de teren arabil unor investitori straini,acestia fiind reprezentati la incheierea antecontractului de 2 interpusi \\"X si ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un teren iar fostul prop nu mai recunoaste ministru_ ministru_ Buna seara! Am si eu o problema. In urma cu vreo 6-7 ani am cumparat un teren intr-o statiune balneara la un pret de mic si am facut doar un contract de ... (vezi toată discuția)