avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpararea unui apartament de la un proprietar care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpararea unui apartament de la un proprietar care are deja un precontract cu alta persoana!

Buna seara,
Ca de cele mai multe ori apelez la dumneavoastra cand ma aflu intr-o incurcatura, problema mea este urmatoarea.....de mai mult timp visam sa avem casa noastra, mai ales acum ca a aparut un bebel, am reusit sa avem banii(cash) si am gasit un apartament care ne place dar este o problema, este la vanzare la pretul de 42.000 euro si proprietarul are facut un precontract cu un cuplu pe suma de 24.000 euro(avans) care apare si in cartea funciara, nu s-au mai inteles asupra vanzarii si trebuie sa inapoieze banii(cei 24.000) pe care insa nu ii mai are asa ca doreste sa vanda ap cat mai repede cu 42000 euro din care 24000 sa ii dea inapoi.Intrebarea mea este urmatoarea, cum reusesc sa cumpar eu apartamentul acesta, daca este posibil?Proprietarul spune sa ii dam noi 24000 euro sa ii dea cuplului celalalt si apoi diferenta, dar cum se face asta, ca sa fie totul legal, sa nu ne trezim pacaliti si fara casa!Va multumesc anticipat!
Simplu! Pentru a nu fi pacaliti , solicitati-i proprietarului o intrevedere in 3 , si anume: dvs , el si cel cu care a semnat acel antecontract notat in CF! Stabiliti de comun acord o data la care sa mergeti cu totii la notarul ales de catre dvs pentru a semna un nou antecontract cu proprietarul si totodata pentru ca proprietarul sa semneze rezilierea vechiului antecontract cu primul promitent cumparator concomitent ! In acest fel veti avea garantia ca nu dispare cu banii intrucat , daca stati sa calculati , el ar obtine 24.000 euro de la primul plus 24.000 euro de la dvs , deci un total de 48.000 euro care ar fi oricum mai mult decat doreste in prezent pe apartament(42.000 euro). Este singura solutie si orice alta varianta nu inseamna decat banii pierduti!
Succes!
De obicei, in astfel de precontracte exista clauza conform careia in caz de nefinalizare a contractului din culpa vanzatorului acesta trebuie sa restituie promitentului cumparator dublul sumei avansului, iar pentru culpa cumparatorului acesta pierde avansul.
Aveti o posibilitate asemanatoare tertului cumparator al unui imobil cu ipoteca - sa platiti promitentul cumparator si restul pana la concordanta cu pretul imobilului sa-i dati proprietarului. Asta trebuie discutat si cu acel cumparator. Totul la notar si cu intabulare. Cum zice proprietarul nu merge pe incredere. Riscati sa faceti un contract cu el la notariat si el sa fie de rea-credinta si sa va judecati o suta de ani.

Dar, mie personal, daca as fi in cazul dvs., cu bebel si cu riscurile din ziua de azi, mi-as cauta alt apartament, unul fara probleme, chit ca as mai intarzia putin mutarea bebelului in casa noua.
@Adutescu - mie unul nu mi se pare un apartament cu probleme! Iar situatia este extrem de usor de rezolvat. Singura conditie este ca ambele tranzactii sa se faca la acelasi notar si in acelasi moment! Atata tot! Nimic complicat si nimic riscant!:)
Probleme in sensul expus de darkone, in care proprietarul ii cere banii sa ii dea el promitentului. Poate fuge cu ei.

De fapt am dat amandoi ( tu si cu mine) aceeasi solutie, doar ca eu am zis ca in conditiile date de proprietar exista un risc.

Oricum nu pot sa scriu inaintea ta ceva, pt ca eu ma mai uit si la televizor si pana scriu, mi-o iei inainte :)
:D Chestia cu televizorul este super tare!=D>
Intr-adevar, solutia este unica sau cel putin nu vad alta care sa ii garanteze omului ca nu isi va pierde banii! Fiindca este evident ca exista acest risc daca nu face ambele tranzactii in acelasi timp(semnare antecontract si rezilierea de catre vanzator a primului antecontract cu radierea notarii de la CF)
:offtopic: Uitatul la Tv este periculos! Creeaza dependenta!:P
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare imobil ContSters87348 ContSters87348 buna ziua! va rog sa ma sfatuiti care e cea mai buna cale de urmat la achizitionarea unui apartament, situatia concreta fiind urmatoarea: doresc sa cumpar ... (vezi toată discuția)
Probleme cu promisiune de vanzare-cumparare, legea 112 Nelutus Nelutus Buna ziua, as avea o intrebare intrucat sunt intr-o situatie neplacuta: in luna aprilie anul acesta am facut o promisiune de vanzare-cumparare la notar ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare teren, pret achitat integral, tranzactie esuata iacobcristian iacobcristian Buna ziua am si eu o speta destul de rara cred.... Am cumparat un teren cu 30.000 Euro dar am facut doar un act de promisiune de vanzare cumparare cu plata ... (vezi toată discuția)