avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ASIGURARI MEDICALE AVOCATI
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ASIGURARI MEDICALE AVOCATI

FRATILOR, POVESTE ESTE ASA: PE CAND ERAM EU STAGIAR (PE VREMEA ACEEA ERAM UN MUCOS CARE NU AVEA VOIE SA POARTE ROBA ) MA DUSEI ( VORBA LUI GEOANA ) LA BAROU LA CONTABILITATE SI INTREBAI DACA EU PLATESC ASIGURARI MEDICALE. DE ACOLO M-AU TRIMIS APROAPE (PE ATUNCI ) LA CASA DE SANATATE A MUNICIPIULUI. APOI CASA S-A DESFIINTAT SI M-AM MUTAT LA OBSNAJ ASTA UNDE SUNT SI ACUM. PROBLEMA ESTE CA MAREA MAJORITATE A CELOR PE CARE II INTREB NU AU NICI O TREABA CU ACEASTA PROBLEMA SI SUSTIN CA OBTIN DE LA BAROU ADEVERINTE CUM CA PLATESC LA CASA DE ASIGURARI A AVOCATILOR ! CUM E ADEVARUL ? SAU CARE ? CE DOVADA AVEM CA PLATIM ASIGURAREA MEDICALA LA BAROU SI IN CE CUANTUM ? CARE SUNTETI IN MASURA SA RASPUNDETI, CU TEXTE DE LEGE EVENTUAL ? MAI NOU, O COLEGA, CARE NU PLATEA ASIGURARI NICIUNDE, S-A DUS LA OBSNAJ ASTA SI A TREBUIT SA PLATEASCA, IN FUNCTIE DE INCASARI, TAXA PE 5 ANI IN URMA, CONFORM LEGII CASELOR DE ASIGURARI, CRED....
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
ninelus, utilizator
Cel mai recent răspuns: ninelus , utilizator 17:26, 12 Decembrie 2009
Avocatul care vrea sa se asigure medical incheie contract cu Casa de Asigurari de Sanatate sau cu Casa OBSNAJ si vireaza direct acolo cotizatia.
Baroul nu are nicio atributie referitoare la asigurarile de sanatate.
La Casa de asigurari a avocatilor se cotizeaza doar pentru pensie.
Fiecare face ce vrea.
Dar ati dorit un raspuns cu texte de lege...

Lege 95/2006

Art. 211. - (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.

Art. 213. - (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
....
(4) Categoriile de persoane care nu sunt prevăzute la alin. (1) şi (2) au obligaţia să se asigure în condiţiile art. 211 şi să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate în condiţiile prezentei legi.


Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
(21) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
(4) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuţia lunară de 5,5% datorată se calculează asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.
(5) Contribuţiile prevăzute la alin. (2) şi (4) se plătesc după cum urmează:
a) lunar, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. a), d) şi f);
b) trimestrial, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. b) şi la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. c) şi f).
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
romascanu, moderator
Luati decizia emisa de finate (ANAF) privind impozitul pe venit si mergeti la Casa de asigurari de sanatate. Pe baza acestuii document vi se calculeaza si platiti.
Eu nu a trebuit sa merg de voie, ci de nevoie , deoarece cei de la finantele publice locale au comunicat datele casei si asa am fost instiintat de Casa de asigurari de sanatate ca trebuie sa ma prexint la data de ... pentru plata contributiei , in caz contrar ..... urmau precizari privind sanctiunile. Am fost si acum astept iar sa ma instiinteze daca vor mai vrea , sa merg in ziua cand o sa fiu planificat. Daca nu ma duc de buna voie ca sa nu fiu restantier.
Exista si pareri cum ca avocatii nu datoreaza aceasta contributie pentru ca sistemul CAA este definit ca sistem global incluzand si "alte asigurari sociale". Curierul Judiciar nr. 2/2006 pt detalii, nu mai stiu exact cum se argumenta.
Problema e daca baroul sau casa de asigurari a avocatilor elibereaza adeverinte acoperitoare. Legea avocaturii mi s-a parut ambigua referitoare la asigurarea medicala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Contributia de sanatate pentru contractul de colaborare sanda64 sanda64 sunt pensionar la termen, am si un C.I.M. de 8 ore (deci lucrez si se plateste contributia ) dar am si un contract de colaborare la o asoc. Stiu ca daca esti ... (vezi toată discuția)
Somatii cas Lavinia Marian Lavinia Marian As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)