avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reședință alternanta copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reședință alternanta copil

Bună ziua,
Am divorțat de 7 luni și am decis împreună cu fosta soție ca fetița noastră în vârstă de 8 ani să rămână la ea. Între timp mi-am dat seama că acest aranjament nu îmi convine și i-am propus fostei soții să schimbăm aranjamentul și să avem copilul fiecare câte o săptămână alternativ însă ea nu este de acord.
Intenționez să duc această chestiune în instanță întrucât fosta soție îmi refuză dreptul de a avea acces în mod egal la copilul meu.
Doresc să menționez că sunt un părinte foarte implicat, îmi văd copilul aproape în fiecare zi, o iau de la școala, gătesc pentru ea, facem activități, însă sunt mereu pe drumuri, îmi este greu să fac un plan, să mă organizez cu mâncarea. Îmi lipsește enorm copilul meu și doresc să am parte de copilul meu 50% din timp.
Îmi puteți spune ce șanse de reușită as avea în eventualitatea unui proces pe această temă?
Doresc să menționez că initiativa divortului a avut-o fosta soție, motivele fiind faptul că relația noastră s-a răcit, că nu ne mai regăsim... Eu nu am fost de acord cu aceasta. Divorțul a fost făcut la notar, decizia în privința copilului am luat-o de comun acord, nu a fost impusă de către tribunal.
Va mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2020
Marian Lucaci, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:29, 30 Ianuarie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
haideti sa vorbim pe ce e acuma, ca relatii pot aparea la fiecare ( ceea ce e firesc, de altfel ) si asta nu e singura schimbare posibila. in viitor se pot intampla mai multe, fie mama se marita si vrea sa se mute dupa sot in alta parte a tarii, fie tatal de muta cu serviciul in alt colt de tara, sau mama de asemenea, sau copilul mai creste si nu mai vrea la tata ca o pune la lectii sau nu mai vrea la mama ca o cearta.. deocamdata vorbim pe datele pe care le avem si pe ele, instanta nu va hotari locuinta alternativa, o saptamana la mama si alta la tata, cel mult va stabili un program de vizita ( ca acum se pare ca nu exista si e la mica intelegere) si taticul, daca lasa ca instanta sa hotarasca pt ei ca parinti, isi va vedea copilul mai rar decat il vede acuma. Asta, din pacate.
Omul spune ca isi vede copilul in aproape fiecare zi si ca in fiecare weekend sta copilul de vineri seara pana duminica dimineata, ati mai vazut undeva decis de instanta un astfel de program ?
Mie imi pare ca numarat pe orele in care copilul e acasa si treaz, sta mai mult cu tata sau cam egal cu mama. Eu cred ca cu vorba buna, mai poate " fura" o noapte - 2 pe saptamana.
Daca o cheama pe mama in instanta, poate se irita si femeia si zice- hai sa vedem pe clasic cum e.. si cine pierde aici ? numai tatal ? si copilul.
Copilul are 8 ani acuma, va avea si 10, 11.. va suna copilul sa zica ca mai sta si nu cred ca mama ii va mai putea interzice

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Măsura propusă a locuirii alternative mi se pare bună. Din păcate, instanțele nu acceptă în marea majoritate o asemenea soluție, dar asta nu înseamnă că nu merită să încercați. Eu aș cere așa ceva, iar în subsidiar, aș cere modificarea programului de vizitare, în sensul lărgirii acestuia.
Gi-jane, nu îmi vine sa cred "politica" pe care o propavaduiti, când e vorba de tata, de copil care dorește sa stea mai mult cu tatăl, dumneavoastră sfătuiți sa se umble cu șapcă în mana ca poate mai "fura" câte o noapte?????
Nu cumva sa fie deranjate instantele și mămicile ca gata, taie robinetul iubirii indiferent de binele copilului și sentimentele acestuia? Sfinte Dumnezeule, este exact genul de atitudine care e musai sa fie schimbata dacă dorim niște adulți sănătoși emoțional și funcționali.
Evident ca mereu e de încercat cu vorba bună însă dacă mămica se supăra și dorește sa ajungă la programul clasic ( ceea ce fie vorba între noi pare sa ii fie cam greu administrativ sa o facă) atunci și copilul poate refuza sa se mai întoarcă la ea. Asta dacă tot vorbim de ambiții ca binele minorului oricum e dat dracului de mult bag de seama.
Trebuie început cu astfel de cereri, întâi pentru ca domiciliul alternativ al copilului este în majoritatea cazurilor cu părinți funcționali cea mai buna varianta pentru acesta și doi pentru ca e momentul ca instantele sa nu mai discrimineze tatii. Și timid deja au început.
Strict în cazul de fata avem doua persoane, tatăl și copilul care doresc sa fie mai mult împreună. E spre binele superior al copilului, e dreptul lor și totuși pare Gi-jane ca preocuparea nu e spre asta ci spre mama, nu care cumva sa i se strice Zen-ul.
Daca un copil nu vrea sa își vadă tatăl atunci sare toată lumea cum ca minorul știe, simte, sa îl ascultam. Când minorul se ridica ca vrea mai mult la tata, ei bine se lasă liniștea. E un subiect tabu, sa nu cumva sa discutam despre asta, ne prefacem ca nici nu s-a întâmplat,Doamne ferește sa se întreprindă ceva în acest sens. E clar o binecuvântare și o minune ca mama blagosloveste cu atâta timp petrecut cu copilul, slăvita sa fie pentru o asa bunăvoința cu care doar Dumnezeu poate concura.
Complet greșit.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2020
When, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E clar o binecuvântare și o minune ca mama blagosloveste cu atâta timp petrecut cu copilul, slăvita sa fie pentru o asa bunăvoința cu care doar Dumnezeu poate concura.

Daca luati la rasfoit numai forumul nostru, nu si portalui instantelor de judecata, rezulta ca asa e. Desi e absolut normal ca lucrurile sa functioneze intre cei 2 parinti, in realitate si in multe cazuri, lucrurile nu functioneaza, fie tatal sau mama abandoneaza copilul, fie un parinte se opune cand celalalt vrea sa se apropie de copil.
Eu inteleg ca vreti musai razboi, sa se vada sangele, dar de data asta, lasati lucrurile sa vina de la sine.
Mie mi-e clar ca ambii parinti in acest caz sunt o binecuvantare pt copilul lor,

Evident ca mereu e de încercat cu vorba bună însă dacă mămica se supăra

Vorba buna, nu supara niciodata.
In conditiile in care tatal petrece timp cu copilul in aproape fiecare zi, mai mult de atat mi se pare de tot, ca mama sa aiba un program de vizita. Nu e un lucru neobisnuit sa ceara stabilirea locuintei la tata, insa trebuie sa dovedeasca ca intelegerea initiala nu functioneaza, ceea ce e greu.
Inca o data, cel putin acum, in aceste imprejurari, o cerere pt locuinta alternativa in instanta cat mama nu e de acord, e sortita esecului, dupa parerea mea.
Oricum, indiferent de sanse sau nesanse, un proces intentat in instanta, e o declaratie de razboi.
Dansul poate apela la un mediator impreuna cu mama,, la un avocat , la un psiholog, cumva trebuie sa ajunga la un consens. Mama nu pare o femeie absurda sau egoista care sa nu vrea binele copilului ei.

Gi-jane, nu îmi vine sa cred "politica" pe care o propavaduiti, când e vorba de tata, de copil care dorește sa stea mai mult cu tatăl, dumneavoastră sfătuiți sa se umble cu șapcă în mana ca poate mai "fura" câte o noapte?????

Eu nu am ce politica sa propovaduiesc, pe mine nu ma mana nimic in vreo lupta, i-am dat un simplu sfat , sa o sune seara si sa intrebe daca poate ramane ca sa il scuteasca de un drum. Daca asta inseamna pt dvs a te caciuli..
unii se " caciulesc" si obtin ce vor, altii se judeca pana la majorat, asta e, fiecare cu optiunea lui.
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Nu umblati cu sapca in mana, ci cu stindardul razboiului, sa vedeti cum o sa umpleti apoi ani de zile forumul despre cum nu va mai vedeti copilul, caci cine seamna vant culege furtuna!
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna, domiciliul la mama, ce drepturi am? ramonuta ramonuta In urma divortului amiabil la notar (acum 2 luni), s-a stabilit domiciliul copilului la mine (mama) si custodia comuna. Fostul meu sot spune ca ma da in ... (vezi toată discuția)
Modificarea orarului de vizita al tatalui afrodhitee afrodhitee Buna, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns,sunt divortata din ianuarie 2015 la notar,din casatorie a rezultat un baietel care are 4 ani si 8 luni.Tutela este ... (vezi toată discuția)
Program de relații personale cu minorul: două nopți la mama, două nopți la tata. putem proceda la fel și după divorț? Cute_alynutzza Cute_alynutzza Buna ziua, in prezent sunt legal casatorita din anul 2014, insa sotul meu si cu mine suntem despartiti de 8 luni. Avem o fetita de 3 ani jumate care sta la ... (vezi toată discuția)