avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Categorie de venit pentru inchiriere in regim hotelier
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Categorie de venit pentru inchiriere in regim hotelier

Buna ziua,

Nu sunt sigur ce trebuie bifat in declaratia unica la categoria de venit in contextul urmator:

* sunt PFA cu obiect principal de activitate 5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată
* inchiriez mai multe apartamente cu 2-3 camere de la proprietari, cu posibilitate de subinchiriere specificata in contract
* vreau sa le (sub)inchiriez in regim hotelier pe Airbnb, Booking, etc., doar in intregime (nu camere individuale), pentru perioade de maxim 30 zile

Prima impresie ar fi ca se incadreaza la cedarea folosintei bunurilor in scop turistic, dar practic nu subinchiriez ci ofer servicii de cazare, iar conform Codului Fiscal art. 83:

(1 ) Veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt veniturile, în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de către proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente.
...
(3) Sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una și 5 camere inclusiv.

Nu sunt proprietar si nici uzufructuar (dar poate ma incadrez la "alt detinator legal"?) si practic nu subinchiriez proprietatile ci ofer servicii de cazare. Pot considera ca veniturile sunt din cedarea folosintei bunurilor (nefiind bunurile mele)? Optiunile posibile din care nu stiu ce sa aleg sunt:

1. Activități independente
3.Cedarea folosinţei bunurilor (altele decât cele de la pct.4 și pct.5)
4.Cedarea folosinţei bunurilor calificată în categoria venituri din activităţi independente
5.Cedarea folosinţei bunurilor, în scop turistic
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2020
andu.tm, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:46, 30 Ianuarie 2020
Mergeți la ANAF si va încadrează ei.

Daca aveti obiectiuni va trebui să.va judecati.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit din venit regim hotelier hostel: pot să fac o microîntreprindere și să plătesc 3% la sfârșitul lunii, sau cum să procedez? svalentins svalentins Buna ziua. Doresc pe viitor sa închiriez camere in regim hotelier cu ziua sau sa închiriez un pat in camera cu 4 paturi . Locația este in sect 6 Bucuresti ... (vezi toată discuția)
Inchiriere de camere in scop turistic carmensss carmensss Va rog sa-mi explicati utmatoarea situatie: as vrea sa inchiriez 4 camere in locuinta personala, in scop turistic pe perioada verii. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)
Emitere factura+chitanța de către o persoană fizică – închiriere apartament in scop turistic Ioan radulescu Ioan radulescu Buna ziua, Am un apartament pe care doresc sa îl închiriez in scop turistic. Menționez ca nu am nici o diploma turistica pentru a putea avea un pfa. Care ... (vezi toată discuția)