avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna neefectuat in anul anterior
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna neefectuat in anul anterior

Buna ziua! Sunt angajata a unei societati din anul 2008. Am avut dreptul la 21 zile de concediu din care nu am efectuat decat 6. Cele 15 zile ramase s-au reportat anul acesta. Conform carei legi aceste zile de concediu trebuie efectuate primele si apoi cele aferente anului 2009? Multumesc.

Ideea era ca am 15 zile de concediu neefectuat din 2008 si 21 zile din 2009? Care este ordinea efectuarii concediului de odihna?
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
delia25, utilizator
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:24, 8 Decembrie 2009
Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Durata efectivă a concediului de odihnă se stabileşte prin contractul colectiv de muncă, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proportional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. Prin exceptie, efectuarea concediului de odihnă în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă. Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariatilor care, într-un an calendaristic, nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Salariatii care lucrează în conditii grele, vătămătoare sau periculoase, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel putin 3 zile lucrătoare.
Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentantilor salariatilor pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
De nu l-ati luat la timp?
Nu scrie nicaieri ca trebuia unul sau altul inainte, este vorba despre minimul de 21 de zile de concediu pe care trebuie sa le aveti in decursul unui an lucrat.
Luati-le cat mai repede, ca valabilitatea lor nu e chiar asa lunga:) si...vor fi probleme.( si pentru angajator) ( Legea 53/2003- Concediu de odihna)
Cand din motive neimputabile salariatului, acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.
Prin urmare, CO pentru anul 2008 neefectuat trebuie luat pana la sfarsitul anului 2009.
Durata concediului de odihna este minim 21 zile, daca nu prevede un nr. mai mare CCM aplicabil si se acorda proportional cu activitatea efectiv prestata intr-un an calendaristic. Cat ati lucrat din 2008?
Daca a fost necesara prezenta dvs.la lucru neavand sa zicem inlocuitor, concediu neefectuat se va efectua in anul urmator, plus cel de drept.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna dupa revenirea din concediul de maternitate tsim tsim Buna. Pe perioada aprilie 2008-aprilie 2010 am avut suspendat contractul individ. de munca din cauza concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani. As ... (vezi toată discuția)
Concediul neefectuat pe anul 2008 cristina1981 cristina1981 va rog din suflet sa ne invatati ce putem face in cazul in care angajatorul nu aproba cererea concediul de odihna pe anul 2008 sotul meu avand 14 zile ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat stelalor stelalor buna seara.momentat sunt in concediu de crestere copil de pe data de 1.06.2009. am fost angajata din 01.03.2007 pe cartea de munk.nu am efectuat concediu de ... (vezi toată discuția)