avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sesizare la ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sesizare la ITM

Sotul meu vrea sa faca o sesizare la ITM deoarece firma l-a obligat sa lucreze normal pe perioada somajului tehnic si nu a primit toate drepturile salariale pentru aceasta perioada.Va rog daca se poate sa-mi spuneti ,daca trebuie aduse si probe scrise alaturi de sesizare ca dovada ca a lucrat efectiv si nu a stat acasa.Are copii dupa fiecare raport de lucru din perioada respectiva.Va multunesc.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 14:40, 9 Decembrie 2009
1. Faceti sesizarea si in ea spuneti si ce probe exista (ex: raportul de lucru).
2. Cei de la corpul de control vor verifica si documentele expuse de dvs.
Codul muncii prevede:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Angajatorul respectiv, in momentul de fata, beneficiind de acest articol si in contextul in care multe firme au probleme financiare, poate sa il cheme la lucru pe sotul dvs., si sa il plateasca 75% din salariu...
Dar, suspendarea CIM in perioada de somaj tehnic produce efecte si prin neplata contributiilor catre stat, respectiv somaj, pensie, sanatate, ceea ce este in defavoarea angajatului.
radlili a scris:



Angajatorul respectiv, in momentul de fata, beneficiind de acest articol si in contextul in care multe firme au probleme financiare, poate sa il cheme la lucru pe sotul dvs., si sa il plateasca 75% din salariu...
Dar, suspendarea CIM in perioada de somaj tehnic produce efecte si prin neplata contributiilor catre stat, respectiv somaj, pensie, sanatate, ceea ce este in defavoarea angajatului.



In momentul in care CIM a fost suspendat ptr somaj tehnic, salariatul NU ARE VOIE sa presteze activitate. Daca angajatorul considera ca are nevoie de respctivul salariat, atunci ii va face decizie de reluare a activitatii si incetare a suspendarii si il va plati in mod normal, asa cum plateste salariatii la lucru.

Ceea ce spune legea, ca "angajatii raman la dispozitia societatii" nu inseamna ca acestia vor lucra in perioada de somaj tehnic ci inseamna ca daca angajatorul are de lucru si emite decizie de incetare a suspendarii, salariatii trebuie sa vina la lucru. Ei pot, de ex., sa vina in ficare zi la lucru, sa joace table sau sa faca gradinarie, in nici un caz sa lucreze ptr angajator, si sa astepte ca acesta sa aiba ceva de lucru si sa le emita decizii de incetare a suspendarii.

In privinta contributiilor, acestea sunt platite dar la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 600 lei brut. Salariatul ramane asigurat la sanatate, dar pentru perioada de somaj tehnic punctul de pensie va fi mai mic ptr ca raoprtarea se face la 600 lei brut si nu la salariul pe care il are angajatul.
Somajul tehnic presupune statul acasa si primirea a75% din salariu. Intr-adevar salariatii in acest timp sunt la dispozitia angajatorului, in sensul ca pot fi chemati oricand la munca. In momentul in care munca se reia se va plati conform contractului de munca nu cu 75%.
Da,aveti perfecta dreptate,dar angajatorul intotdeauna incearca sa castige din orice.Problema s-a pus astfel: un telefon prin care i se cerea sa lucreze normal si promisiunea ca nu va fi afectat cu nimic castigul salarial.Numai promisiune,pentru ca interpretarea legii poate fi si asta:minim 75% din salariu si nu este ilegal de a plati peste .Ei au spus ca vor compensa prin tichete de masa.Toata tarasenia a durat 1luna si jumatate.Asta au vrut sa "inteleaga"ei ,prin salariatii sunt la dispozitia angajatorului.De asta sotul vrea sa demonstreze ilegalitatea la ITM,dar nu stia daca trebuie si probe.Din echipa ,2 salariati erau in somaj tehnic si 2 salariati erau cu CIM normal.Ceilalti au primit tot si cei cu somaj tehnic numai 75%.Activitatea nu a fost intrerupta nicio secunda.Va multumesc foarte mult pentru toate opiniile.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic simina2006 simina2006 -Va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile angajatorului inainte de suspenda temporar activitatea salariatilor sai(somaj tehnic)? Ce documentatie tb ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic? nelamurire vio_adriana vio_adriana din anumite motive firma la care lucrez a trimis o anumita parte din angajati in somaj tehnic...insa acest lucru este doar in acte pt ca noi continuam sa ne ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie facut pt intrare in "somaj tehnic" conform oug nr. 28/2009 Mirela71 Mirela71 buna seara! as avea si eu nevoie de anumite explicatii in ceea ce priveste intrarea unor angajati in\"somaj tehnic\" conform OUG 28/2009. Ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)