avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte necesare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte necesare

Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un contract prenuptial sau un act pe care ar trebui ca el sa il semneze, intrucat cred ca l-ar jigni un astfel de gest. Totusi vreau sa ma asigur ca bunurile mostenite nu vor ajunge niciodata la comun in cazul (doamne fereste!) divortului sau decesului meu, ci la copii (daca vor exista) si sa ii protejez si pe ei daca ar fi minori sau alte rude de-ale mele. Ce pot face in aceasta situatie? Exista un alt fel de act care in urma casatoriei mi-ar putea proteja bunurile provenite din mostenire?
Cel mai recent răspuns: SerenaB , utilizator 12:27, 11 Februarie 2020
Bunurile moștenite sunt bunurile dvs proprii.,mai mult sunt bunuri proprii pt ca au fost dobandite înainte de căsătorie, chiar daca erau dobândește prin moștenire în timpul căsătoriei erau tot bunuri proprii.
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Buna ziua,
In cazul divortului urmat de deces... ( succesiune se deschide in urma decesului...) bunurile vor fi mostenite de copiii, daca vor exista. Daca nu...de parintii, fratii...
In cazul decesului cat sunteti casatorita, bunurile se impart intre sot ( 1/4) si copiii ( restul de 3/4), sau in alte cote, in functie de cine vin la mostenire ( copiii, sotul, parintii, fratii...).
Nu trebuie să faceți nimic.
Bunurile dobandite prin mostenire sunt si raman bunuri proprii. Deci nu vor fi partajate, în caz de divorț.
In privinta decesului, daca decedați dvs prima, soțul va moșteni o cota, mai mare sau mai mica in functie de rudele dvs cu care vine in concurs la moștenire.
Dreptul la moștenire al sotului supraviețuitor nu il puteti înlătura, decât dacă înstrăinați bunul din timpul vieții.
Se poate face un act pentru ca si in cazul decesului in timpul casatoriei aceste bunuri sa nu ii revina deloc sotului? Testament ceva?
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2020
SerenaB, utilizator
Nu. Tocmai v-am explicat mai sus, ca dreptul sotului la moștenirea dvs nu poate fi înlăturat.
Singurul mod este sa vindeți/ donati cat sunteti in viata.

Alte discuții în legătură

Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)
Cum pot fi protejate bunurile dobindite inainte de casatorie ? LUMINITA21 LUMINITA21 Sunt casatorita de 3 ani si as dori sa aflu daca bunurile pe care le-am dobindit inainte de casatorie( nu am facut actul prenuptial) le pot proteja in cazul ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare) AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua! Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie ... (vezi toată discuția)