avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot fi protejate bunurile dobindite inainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot fi protejate bunurile dobindite inainte de casatorie ?

Sunt casatorita de 3 ani si as dori sa aflu daca bunurile pe care le-am dobindit inainte de casatorie( nu am facut actul prenuptial) le pot proteja in cazul unui divort sau unui deces (mentionez ca am doi copii din casatoria anterioara,iar din a doua casatorie nici unul). Toate actele pe bunuri( casa,masina,contracte utilitati etc.)sunt pe numele purtat inainte de casatorie.Este adevarat ca dupa cinci ani de casatorie toate bunurile devin comune indiferent ale cui au fost inainte de casatorie? Va rog ,ma poate ajuta cineva sa aflu un raspuns la dilema mea? Multumesc ,astept raspuns,o zi buna
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:02, 12 Iulie 2012
Nu, nu este adevarat. Sunt bunuri proprii cele dobandite inainte de casatorie, sau in timpul casatoriei prin donatie numai catre dvs sau prin mostenire, precum si bunuri care inlocuiesc bunuri proprii, si raman bunuri proprii indiferent de trecerea timpului. In cazul unui divort acestea va apartin, dvs impartind doar bunurile comune, achizitionate in timpul casatoriei.
Insa, in caz de deces, in masa succesorala a defunctului intra toate bunurile, fie ele proprii sau comune, iar sotul supravietuitor are cota parte din ele prin mostenire, caci este mostenitor lega si rezervatar. Deci chiar daca lasati testament altcuiva pentru toate bunurile dvs, sotul supravietuitor poate cere la dezbaterea succesiunii dupa dvs, la un eventual deces al dvs, rezerva succesorala la care are dreptul si care este stabilita prin lege.
Da, Joha v-a informat foarte corect.

In caz de divort sotul nu va avea drept la bunurile dobandite de dvs. mai inaintea casatoriei.
In caz de deces, daca nu veti fi fost deja divortata la momentul divortului sotul va avea drept la mostenire conform legii.

Daca la momentul decesului veti fi divortata fostul sot nu va mai avea dreptul la mostenire, copilul sau copii mostenind tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Copilul din casatoria anterioara a sotului meu poate pretinde sa mosteneasca bunurile pe care eu le detineam inainte de casatorie, in caz de deces al sotului meu? Lisa30 Lisa30 Ma voi casatori curand cu un barbat care mai are un copil dintr-o casatorie anterioara. Eu am mai multe bunuri mobiliare si imobiliare. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)
Acte necesare SerenaB SerenaB Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)