avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Intrebare politica - CVORUM
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Intrebare politica - CVORUM

Stie cineva care este CVORUMUL necesar sustinerii votului de incredere al Parlamentului pentru un prim ministru desemnat de presedinte ? SI ce alte urmari exista dupa neasigurarea acestui cvorum ?
Eu nu am gasit niciunde, iar in Cosntitutia Romaniei nu este specificat in amanunt aceasta chestiune. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 06:34, 10 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cvorumul se referă la participarea la ședință și este îndeplinit atunci când cel puțin jumătate +1 (233) din numărul total al membrilor Parlamentului sunt prezenți în sala de ședință.

Votul de încredere pentru învestirea Guvernului se obține conf. art.103 alin.(3) din Constituție: trebuie ca majoritatea absolută (care înseamnă tot jumătate + 1 din numărul total al parlamentarilor) să îl voteze pozitiv.

Ca să se poată vota trebuie să fie prezenți în sală cel puțin 233 de parlamentari.

Dacă nu se obțin 233 de voturi pozitive, președintele trebuie să numească alt prim-ministru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se aleg corect presedintii asociatiilor de locatari gicadima gicadima La noi in asociatie nu putem scapa de vechiul presedinte deoarece foloseste fel de fel tertipuri pentru a ramane in functie. Data trecuta a supus la vot prima ... (vezi toată discuția)
Pe cine o sa desemneze traian basescu sa formeze guvernul si sa devina prim-ministru Costinel Burca Costinel Burca Pentru ca topicul in care intrebam daca Liviu Negoita ajunge prim-ministru sau ramane primar de sector , ... (vezi toată discuția)
Adunare generala asociatie de proprietari-imputerniciri Elidor Elidor Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: este vreun articol in legea 230/2007 sau in Instructiunile de aplicare ale ei, care ... (vezi toată discuția)