avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... prelungirea termenului de executie a unui contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

prelungirea termenului de executie a unui contract

am un contract de executie lucrari a carui termen de executie a fost depasit.
depasirea s-a facut datorita faptului ca beneficiarul lucrarii nu mi-a pus la dispozitie toate autorizatile de constructie si proiectele aferente acestui contract.
am solicitat prelungirea termenului de executie dar beneficiarul refuza aceasta prelungire. pe ce cerere sa-mi intemeiez solicitarea de prelungire a termenului de contract? fac mentiunea ca beneficiarul este o autoritate publica locala.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 11:41, 11 Decembrie 2009
Intemeiati-va pe clauza din contract care obliga beneficiarul sa va puna la dispozitie interemen de...autorizatiile de constructie si proiectele. Daca respectiva institutie este ordonator secundar sau tertiar de credite, adresati-va si ordonatorului principal de credite.Dar, cat mai urgent fiindca sunt cheltuieli de capital pe care presupun ca le-au prevazut in bugetul pe 2009 si vor sa le deconteze in acest an, ca sa nu piarda sumele alocate.
~ Conținut șters la cerere ~
1971 a scris:
am un contract de executie lucrari a carui termen de executie a fost depasit.
depasirea s-a facut datorita faptului ca beneficiarul lucrarii nu mi-a pus la dispozitie toate autorizatile de constructie si proiectele aferente acestui contract.
am solicitat prelungirea termenului de executie dar beneficiarul refuza aceasta prelungire. pe ce cerere sa-mi intemeiez solicitarea de prelungire a termenului de contract? fac mentiunea ca beneficiarul este o autoritate publica locala.

Buna ziua,
Puneti in vedere Beneficiarului ca inceperea lucrarilor de constructie fara autorizatie de constructie si celelalte documente aferente constituie, conform legislatiei in vigoare, contraventie si, posibil, chiar infractiune.
Daca sunt asa grabiti sa cheltuie banii din Bugetul 2009, sa va transmita, sub semnatura autorizata, un "Ordin de incepere a lucrarilor" care sa specifice lipsa autorizatiei de construire.
Dealtfel, conform legislatiei in vigoare, orice investitie se incepe prin predarea amplasamentului de catre Beneficiar (proces-verbal) si prin trimiterea "ordinului de incepere a lucrarilor".
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Buna sa va fie seara !

Sunt mai multe temeiuri in baza carora puteti cere prelungirea termenului de executie a lucrarii :

1. Daca este vorba de un contract pe forma FIDIC – Red Book 1999 (vezi Anexele 1a si 1b din Ordinul 915/2008 – in prezent abrogat) : printre situatiile care pot genera prelungirea termenului de executie, enumerate la art. 8.4, se regasesc si intarzierile, impedimentele ori obstacolele cauzate de beneficiar. Asadar, puteti invoca acest articol, cu conditia sa nu fi expirat termenul in care trebuia sa notificati acest lucru, potrivit art. 20.1.

In ce priveste lipsa proiectului, acesta este motiv clar pentru cererea prelungirii duratei de executare a lucrarii (vezi art. 1.9), sub aceeasi conditie a notificarii potrivit regulilor si termenelor din art. 20.1.

2. Daca este vorba de un contract pe forma aprobata prin Ordinul 155/2006 – in prezent abrogat, atunci, acesta prevede in art. 16.1.iii) dreptul executantului de a solicita prelungirea termenului de executie pe motivul ca intarzierea nu se datoreaza executantului si nici incalcarii vreunei obligatii de-a acestuia. De altfel, in acest model de contract se prevede in mod clar ca beneficiarul este acela care are obligatia de a obtine autorizatia de construire (art. 12.1) si ca este tot obligatia lui de a pune la dispozitia executantului amplasamentul lucrarii liber de orice sarcina (art. 12.2), precum si toata documentatia necesara – am in vedere proiectul (art. 12.3).

3. Daca este vorba de cu totul alt tip de contract, care nu reglementeaza in niciun fel cauzele care determina prelungirea termenului de executie a contractului, nici vreo obligatie a beneficiarului de a pune la dispozitie autorizatia de construire si proiectul, apelati la principiile generale :
- puteti suspenda lucrarile. In cazul in care beneficiarul va va cere penalitati pentru intarzierea in executarea lucrarilor, va veti putea apara prin invocarea principiului potrivit cu care nimeni nu se poate prevala de propria turpitudine pentru a obtine in justitie ocrotirea dreptului la a percepe penalitati.
- Puteti rezilia contractul si sa cereti despagubiri, intrucat, prin lipsa autorizatiei de construire (obligatie legala imperativa) si a proiectului (element esential in executarea lucrarilor, dat fiind ca nu este un contract de proiectare si executie (« Design & Build »), ci doar de executie, va pune in situatia de a nu putea executa contractul.

Toate cele mai bune,

Luiza Manolea
Buna ziua,
Dna. Av. Luiza Manolea vizeaza in raspunsul precedent temeiurile legale pentru modificarea contractului.
Eu subliniez temeiul legal pentru care Executantul NU POATE INCEPE, IN CADRUL LEGAL, LUCRARILE DE CONSTRUCTIE.
Sediul materiei este:
• Legea nr. 50/1991 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor – Republicare la 13.10.2004;
• Legea nr. 117/2007 din 2 mai 2007 pentru modificarea art. 11 alin. (1) lit. b) din Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 303 din data de 7 mai 2007;
• Legea nr. 376/2006 din 5 octombrie 2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 846 din data de 13 octombrie 2006;
• Legea nr. 52/2006 din 8 martie 2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 238 din data de 16 martie 2006;
• Legea nr. 119/2005 din 5 mai 2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.122/2004 pentru modificarea art. 4 din Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 412 din data de 16 mai 2005 ;
• Legea nr. 199/2004 din 25 mai 2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii ; Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 412 din data de 16 mai 2005;
• Ordinul nr. 1943/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată cu modificările şi completările ulterioare;
• Normele Metodologice din 26 august 2005 de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Publicate în Monitorul Oficial cu numărul 825 bis din data de 13 septembrie 2005;
• HG nr. 766/1997 din 21 noiembrie 1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii;
• HG nr. 925/1995 din 20 noiembrie 1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor;
• HG nr. 272 din 14 iunie 1994 pentru aprobarea Regulamentului privind controlul de stat al calitatii in constructii;
• Ordinul MLPAT nr. 34/N din 7 noiembrie 1995 pentru aprobarea Precizărilor privind avizarea documentaţiilor de urbanism şi amenajarea teritoriului, precum şi a documentaţiilor tehnice pentru autorizarea executării construcţiilor;

Cu stima,
Expert judiciar Eugen MARCOV

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul de incepere a lucrarilor donigao donigao Buna ziua, Unde gasesc in legislatia aplicabila achizitiilor publice obligativitatea autoritatii contractante de a emite dupa incheierea contractului, ... (vezi toată discuția)
Pot sa-mi construesc singur casa? flory84 flory84 Buna ziua,sotu meu se pricepe la constructie,e un al doile job,desi nu are autorizatie,vrem sa ne construim o casa,intrebare mea e daca,lege imi da voie? (vezi toată discuția)
Pasi ptr construirea unei case ContSters87904 ContSters87904 Sunt sigura ca de acest subiect s-au lovit foarte multi dintre noi, ar fi bine sa stim cu totii, care ar fi pasii dupa achizitia unui teren ptr construirea ... (vezi toată discuția)