Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 4526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... plata concediu medical accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

plata concediu medical accident de munca

Buna seara,

Un angajat a suferit un accident de munca, la 2 saptamani de la angajare. A avut in total 30 de zile de concediu medical.
Intrebarea este : i se plateste concediu medical ? Angajatul respectiv nu a mai lucrat nicaieri si nu are stagiu de cotizare.
Nelamurirea este daca concediile medicale cu cod 03 se platesc indiferent daca ai stagiu de cotizare sau nu .

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: marianadavid , utilizator 08:34, 16 Februarie 2020
Pentru AM nu conteaza perioada de cotizare cand se pune problema platii CM.
Legea nr. 3456/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP mentioneaza:
- ART. 19
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se calculează ca medie a veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate în contractul individual de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia.
(4) Pentru calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se utilizează numărul de zile lucrătoare din luna în care se acordă concediul medical sau, după caz, se solicită alte drepturi de asigurări sociale.
(5) La stabilirea numărului de zile lucrătoare din luna în care se acordă dreptul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbători legale în care nu se lucrează.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!

Persoana accidentata nu a lucrat timp de 1 an jumate............a stat acasa.....aici era nelamurirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical accident de munca margareta2 margareta2 Va rog sa-mi spuneti daca pot plati un concediu medical pentru accident de munca, in conditiile in care angajatul nu are stagiul compet de cotizare (are doar ... (vezi toată discuția)
Accident de munca xandra4ever xandra4ever buna ziua! sunt angajata de la 1 noiembrie 2012, si pe 18 noiembrie 2012 am avut un accident de munca prin care mi-am rupt piciorul, pot beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)