avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... INCOMPATIBILITATE FUNCTIONAR PUBLIC
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

INCOMPATIBILITATE FUNCTIONAR PUBLIC

Functionar public - poate detine functia de consilier judetean si pe aceea de membru in consiliul de administratie al unei societati comerciale ?
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 18:38, 15 Decembrie 2009
Functionarul public poate doar sa fie cadru didactic, om de stiinta sau presedinte la asociatia de la locatari fara sa fie incompatibil !
Daca doresti caut si baza legala , dar in principiu cam asta e!
Legea 161/2003 art.94 si 96.
dnlvc a scris:

Legea 161/2003 art.94 si 96.


art.51 L 330/09
"Incompatibilitatea a murit! Traiasca incompatibilitatea!"
"Art. 96. - (1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului." - Legea nr.161/2003 asa cum a fost modificat prin art.52 din Legea nr.330/2009.
Art. 94 alin. 2 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei a fost modificat de art. 51 din Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009; functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:

a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;
b) in cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului in care functionarul public este suspendat din functia publica, in conditiile legii, pe durata numirii sale[6];
c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ din sectorul public (per a contrario, in entitatile cu scop nelucrativ din sectorul public, precum si in entitatile cu scop lucrativ si nelucrativ din sectorul privat interdictia nu opereaza);
d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.

Prin exceptie de la regimul incompatibilitatilor, art. 96 alin. 1 din acelasi act normativ, asa cum a fost modificat de art. 52 din Legea nr. 330/2009, stipuleaza ca „functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.”
Aceste prevederi au intrat in vigoare tot la 12 noiembrie 2009, potrivit art. 52 din aceasta. Inainte, continutul lor era urmatorul: “functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice”. Iata deci ca s-a extins sfera exercitarii functiilor sau activitatilor „si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.” Apreciem ca trebuie precizat intelesul expresiei „in legatura directa sau indirecta” printr-un act normativ.
Pana atunci, ar fi util un punct de vedere din partea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, intrucat aceasta, potrivit art. 4 alin. 1 lit. p) din Hotararea Guvernului nr. 1000/2006 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici[7], „acorda sprijin si indrumare metodologica autoritatilor administratiei publice, in scopul aplicarii uniforme si corecte a legislatiei din domeniul functiei publice si al functionarilor publici”.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
ContSters74561, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa si functionar public-primarie sonia.maria sonia.maria Sunt angajat pe postul de consilier juridic la o primarie (mentionez ca sunt functionar public,nu pers.contractual) cu contr.pe durata nedeterminata si doresc ... (vezi toată discuția)
Functionar public ctimss ctimss Daca sunt functionar public, pot sa indeplinesc calitatea de actionar intr-o societate comerciala a carui obiect de activitate nu are legatura cu institutia ... (vezi toată discuția)
Functionarii publici danyel82 danyel82 un functionar public are voie sa fie si agent de asigurare cu contract, adica agent cu totul legal????? (vezi toată discuția)