avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... temei juridic ridicarea bunului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

temei juridic ridicarea bunului

Buna
Intrebarea mea este urmatoarea: Ce temei juridic poate sa stea la baza ridicari, de catre organele de urmarire penala , unui bun mobil - banuit furat - de la tert cumparator de buna credinta, care l-a dobandit de la un presupus hot?
Problema se pune deoarece nu se poate vorbi de confiscare speciala deoarece este bun proprietatea cumparatorului, care nu este parte in procesul penal , iar cu privire la confiscare se prevede expres ca aceasta se aplica doar cu privire la bunurile aflate in proprietatea inculpatului/invinuitului.
De sechestru penal nu poate fi vorba nici atat.
Sunt foarte curios de raspuns
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dyas , utilizator 09:48, 19 Decembrie 2006
haide...chiar nimeni?...e de jumate de an intrebarea ...sau stiti raspunde doar la intrebari simple?;)
oricum...aveam o parere mai buna despre cei care acceseaza satfle de forumuri:(
Art. 136 C. pen.: Confiscarea specială
(1)Sunt supuse confiscării speciale:
a)bunurile produse ori care au dobândit un alt regim juridic prin infracţiune;
b)bunurile care au servit sau care au fost destinate să servească la săvârşirea unei infracţiuni, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut modul lor de folosire. Această măsură nu poate fi dispusă în cazul infracţiunilor săvârşite prin presă;
c)bunurile care au fost date pentru a determina săvârşirea unei infracţiuni sau pentru a răsplăti pe făptuitor;
d)bunurile dobândite prin săvârşirea infracţiunii, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia;
e)bunurile deţinute în contra dispoziţiilor legale.
(2)Dacă bunurile supuse confiscării nu se găsesc, se confiscă echivalentul lor în bani sau bunurile dobândite în locul acestora.
(3)Instanţa poate să nu dispună confiscarea bunului, dacă acesta face parte dintre mijloacele de existenţă, de trebuinţă zilnică ori de exercitare a profesiei făptuitorului.

cumparatorul se poate apara cu 1858, alin 1 C. civ, buna credinta; in plus, fiind un bun mobil, se poate apara si pe 1909 C. civ. si, daca e cazul, pe 1910....
...si mai citeste si Codul de procedura penala. Da' intr-o juma' de an cred ca ai gasit textele, nu?!
Hai sa-ti explic intrun limbaj mai accesibil.Daca cumperi un bun care si-a schimbat propietarul in urma unui furt,bunul respectiv poate fi confiscat daca si numai daca politia aduce dovezi ca acel bun este fara nici o indoiala subiectul furtului( dovada se poate face cu seria,factura,chitanta si nu prin descriere sau recunoastere ca asta se poate contesta).Daca un bun este obtinut prin cumparare cu un instrument de plata fals (cec bo op) el nu poate fi confiscat (daca cumparatorul dovedeste ca a platit si a fost de buna credinta :)) )pentru ca subiectul infractiunii este instrumentul de plata si nicidecum bunul platit.
Asa ca va rog nu mai furati oameni buni. . . . cereti si sigur veti primi. B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imi recuperez aurul furat,dus la amanet? nycoleta81 nycoleta81 am fost jefuita in propria casa de unde mi-a fost furat aurul in timp ce dormeam.curios hotul a fost prins dar a amanetat tot aurul la case de amanet.politia ... (vezi toată discuția)
Sechestru alina301186 alina301186 Imi poate spune si mie cineva care este diferenta dintre confiscat si sechestru? (vezi toată discuția)
Rog clarificare! perchezitia informatica, in cadrul unui dosar ... Hhh13580 Hhh13580 ROG CLARIFICARE! Perchezitia informatica, in cadrul unui dosar penal, se face, din cate am inteles eu , in urma unui Mandat de perchezitie emis de procuror, ... (vezi toată discuția)