avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabilitate intreprindere individuala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabilitate intreprindere individuala

Am infiintat o intreprindere individuala neplatitoare de tva cu domeniu de activitate comert online(lenjerii de pat).Intrebarea mea este daca pentru acest tip de comert imi trebuie casa de marcat intrucat produsele se livreaza prin curier sau posta romana,deci nu primesc banii pe loc. Nu pot emite factura si eventual chitanta cand primesc suma? sau cum se procedeaza in contabilitate.Cum se tine contabilitatea daca factura nu este achitata pe loc. Din cate am inteles la intreprinderi individuale am nevoie de registrul unic de control, registrul de inventar si registrul de incasari si plati.Imi trebuie si stampila?
Spre exemplu eu astazi vand un produs,sa zicem prin curier,emit factura,trimit coletul,rambursul il primesc peste 2 zile maxim 3,in cont sau cash.Chitanta o emit cand primesc banii?Care este procedeul contabil de inregistrare al acestui exemplu, unde si ce trebuie sa completez.
Multumesc anticipat pentru raspuns:sorry:
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
anca0909, utilizator
Cel mai recent răspuns: ichimgabi , utilizator 22:08, 23 Iunie 2010
Intreprinderile individuale cat si cele familiale aplica contabilitatea in partida simpla.
Contabilitatea in partida simpla presupune inregistrarea in „Registrul jurnal de incasari si plati“ a incasarilor si platilor aferente unei perioade, tranzactii efectuate in numerar si prin banca. Fiscalitatea se bazeaza pe datele din contabilitatea in partida simpla, conform art. 48 din Codul fiscal.
Chiar daca denumirea este de contabilitate in partida „simpla“, in practica pare si chiar este destul de complexa.
Registrul-jurnal de încasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrulinventar
(cod 14-1-2/a) au regim de înregistrare la organele fiscale. Acestea se
numeroteaza, se snuruiesc si se parafeaza înainte de depunerea lor la organele fiscale pentru înregistrare. Mult noroc !


Pentru produsele livrate prin curier cu plata ramburs sau incasare prin banca nu trebuia casa de marcat.
Daca veti face incasari doar asa , nu trebuia casa de marcat.
nu aveti nevoie de casa de marcat-este activitate exceptata conf art.2 lit.k.

OUG 28/1999
Art. 2. - Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1):
k) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;*
va multumesc mult pentru raspunsuri.
In cazul in care o intreprindere individuala are activitate de comert , si la sfarsitul anului are stoc de marfa , cum influenteaza acest lucru declaratia de venit ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate if otto2007 otto2007 Buna ziua,am si eu 2 intrebari: 1)Cum completez o factura daca sunt IF neplatitor de TVA? 2)La cat timp se face contabilitatea unei ... (vezi toată discuția)
Despre registru inventar Daniela04 Daniela04 Registrul inventar pentru o intreprindere individuala este acelasi cu cel de la o societate comerciala sau exista un cod anume pentru acesta? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea pentru cazan tuica danutzadani danutzadani Vreau sa ma autorizez ca intreprindere individuala - distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice - cazan de tuica.As dori sa-mi spuneti ce documente ... (vezi toată discuția)