avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună

Bună, am și eu o întrebare am fost sa ma angajez la o firma la care am început marți dimineață când am fost prima zi proba și am vb cu menegera care îmi spune ca cum mi se pare și ca o sa stau o săptămână de proba după care îmi face contract pe perioada determinata și ca poate dupăia iarăși pe perioada determinata și abea dupăia pe perioada nedeterminata și asa ma întreba în fiecare zi cum mi se pare dacă îmi place eu ii tot ziceam ca da și ca cum practic îmi prace tot mai mult iar vineri ma cheamă la ea și îmi spune ca dacă îmi place și ca eu ca da și ca o sa stau cum ne-am înțeles o săptămână 2 de proba și ca ști astea nefiind plătite și ca după care se face contractul de munca, eu stau dar da mie frica dupăia sa îmi zică ca nu mai are nevoie de mine și plus ca aștept sa îmi facă contract de munca sa iau și salar caci ca tot omu an nevoie de bani și sa îmi miarga odată vechimea. Ce sa fac? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:53, 22 Februarie 2020
Aveti doua optiuni:
- fie acceptati , situatie in care riscati pe spinarea dvs.

- fie nu acceptati si va cautati un nou loc de munca unde se respecta legislatia:

Codul Muncii
Art. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

Art.260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
e1) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
......
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru Adrian Firut Adrian Firut Daca muncesc 2 zile pe saptamana la o persoana fizica si ma plateste cu 800 de lei pe luna este considerata munca la negru? Daca da ,ce risc am eu si ce ... (vezi toată discuția)
Lucru la negru Cristiez Cristiez Am fost găsit lucrând pt o firma, deși eu sun angajat mapn, cadru militar activ. Când au venit cei de la itm, m-am speria și am completat hârtia ... (vezi toată discuția)
Munca la negru mioarailina mioarailina Daca am lucrat la negru si sunt in somaj iar patronul nu mi-a facut contract pt ca nu a vrut ce pateste daca îi fac reclamatie la ITM (vezi toată discuția)