avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Decontare ochelari
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Decontare ochelari

Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ochelari diopriile nu sunt mari dar a trebuit să imi fac lentile heliomate pt ca ma deranjează foarte tare lumina precizez ca inainte sa lucrez nu am avut probleme cu ochi, si mai precizez ca in spatele monitorului avem geam si toată lumina imi bate in ochi. Ma puteti ajuta sa stiu daca este obligată firma sa imi deconteze ochelari? Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2020
Daniela niculita, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:42, 5 Martie 2021
Daca este vorba de ochelari de protectie pentru lucrul in fata unui ecran de vizualizare, angajatorul plateste integral ochelarii. Ii puteti folosi numai in timpul lucrului.
HG nr. 1028/ 2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru lucratori care utilizeaza echipament cu ecran de vizualizare mentioeaza:
-Art. 12 Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de
vizualizare.
-Art. 13 Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului
prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
-Art. 14 Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face
referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
-Art. 15 Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Am folosit aceiasi lege catre HR-ul companiei la care lucrez, si mi s-a dat urmatorul raspuns:

Majoritatea oamenilor au interpretat gresit art. 14 din HG 1028/2006 care se refera doar la dispozitive de corectie speciale pentru ecrane de vizualizare care necesita purtarea acestor dispozitive.



Sunt echipamente in piata cu tot felul de raze si tot felul de ecrane care se pot folosi doar cu ochelari speciali si nu este normal ca angajatul sa vina cu ei de acasa. Nu este vorba de videoterminalele folosite de noi la laptop-uri si destop-uri.



In ghidul de ghidul de aplicare a HG 1028/2006 elaborat de Ministerul Muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice impreuna cu Institutul national de cercetare-dezvoltare pentru protectia muncii “Alexandru Darabont” – Bucuresti, precizeaza ca:

- “Lucratorii nu trebuie implicati in niciun fel in costurile ocazionate de de supravegherea starii de sanatate, examenul ochilor si al vederii si eventual examen oftalmologic”

- “in situatia in care corectia vizuala este una normal (pentru vedere de aproape sau la distanta), costurile ochelarilor intra in sarcina lucratorului, cu exceptia in care angajatorul decide sa suporte o parte sau in totalitate aceste costuri”



+ raspunsul unui medic de medicina muncii:

Trecand peste aceste prevederi , medical vorbind , activitatea la calculator NU duce la cresterea dioptriilor. Dupa cum stiti miopia , hipermetropia , astigmatismul , prezbiopia nu sunt boli profesionale.

Cresterea dioptriilor reprezinta evolutia naturala a miopiei . Ochelari de aproape peste 40 ani - va folosi aproape toata lumea , indiferent de ocupatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati cerut plata ochelarilor de vedere obisnuiti pe care ii purtati permanent, raspunsul HR-ului este corect.
Ochelarii de protectie in fata ecranului de vizualizare te protejeaza de razele emise de calculator si pot fi cu si fara dioptrii. Sunt cu dioptrii numai atunci cand lucratorul are si probleme de vedere si poarta ochelari in mod curent. In cartile tehnice ale calculatoarelor personale sunt mentiuni legate de nivelul de radiatii emise.
Cereti HR-ul companiei dvs. sa precizeze articolul de lege/ documentul care exclude ochelarii de protectie pentru lucrul in fata calculatorului personal..
Ghidul de care amintiti este avut in vedere de Inspectia muncii si poate fi invocat in discutie.
Ciudat raspunsul medicului. Pare ca nu prea sta in fata calculatorului, altfel ar putea sesiza usturimea ochilor, chiar tremur de imagine sau deformare de imagine, in conditiile in care se utilizeaza ochelari de vedere obisnuiti si lucrezi ore in sir in conditii de continuitate, stres, de multe ori cald/ frig/ curenti de aer. In aceste conditii, la examinarea medicala se poate constata ca nu s-au modificat, totusi, dioptriile.
Este adevarat ca ecran de vizualizare nu inseamna neaparat ecranul calculatorului personal. Exista calculatoare de proces de la care se conduce un proces tehnologic.
O precizare din partea Inspectiei muncii pe care o puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data poate fi utila.
Ochelarii nu au dioptrii, sunt exclusiv pt calculator. Acum legat de nivelul razelor de la ecran trebuie sa ma interesez
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca sunt exclusiv pentru calculator, fara dioptrii si recomandarea vine de la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in urma efectuarii unei examinari medicale de specialitate, angajatorul are obligatia sa va compere si sa va doteze cu ochelari de protectie.
Nu este obligatoriu sa aveti nevoie de dioptrii pentru ca un oftalmolog sa considere ca aveti nevoie de ochelari de protectie. Cititi cu atentie ce scrie in cartea tehnica a echipamentului tehnic cu referire la radiatii si eventual instructiuni de lucru/ recomandari la masuri de protectie pentru sanatatea lucratorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rețetă greșită SteveS SteveS Bună ziua! De curând am fost la un consult oftalmologic, la o clinică particulară ce are contract cu firma unde lucrez. S-a stabilit că am miopie, mi-a ... (vezi toată discuția)
Ochelari de vedere, material de protectia muncii - ochelari de protectie a vederii, pentru lucrul in fata unui ecran de vizualizare. iuliurs iuliurs Buna seara, Sint functionar public si lucrez la primarie. In aceste zile am facut vizitele medicale anuale pentru Medicina muncii. In cadrul acestor vizite ... (vezi toată discuția)
Ce meserii sunt recunoscute a fi lucru la monitor? Radu Palu Radu Palu Buna ziua! Angajatorul mi-a dat in scris ca sarcinile mele sunt \"lucrari de secretariat si biblioteca\". Ceea ce si corespunde adevarului, chiar daca ... (vezi toată discuția)