Sotia are titlu de proprietate impreuna cu unchiul din partea mamei sale (fratele mamei). Unchiul decedeaza si lasa in urma un fiu. Acesta decedeaza cu putin timp in urma, fara a avea copii. Nu s-a dezbatut nicio taxa de succesiune pana acum. Sotia introduce taxa de succesiune considerand ca este mostenitorul intregii mase succesorale. Notarul primeste actele si programeaza mostenitorul sa vina sa semneze actele dupa 30 zile. Insa, la cateva zile, notarul comunica faptul ca fiul decedat a lasat un testament inainte de a deceda unei persoane. Intreband pe notar cum se procedeaza in aceasta situatie, a spus ca persoana cu testamentul va participa la succesiune cu drepturi egale cu mostenitorul.
Intrebarea este; acest testament este valabil? Ce drepturi confera posesorului testamentului?
Dacă testamentul cotine erori de redactare dar si neadevaruri poate fi anulat? Beneficiarul testamentului nu este ruda cu defunctul dar acesta lasa mostenire "nepoatei mele " S.P. pe care o "desmeneaza" în loc de "desemneaza". Sunt acestea motive de anulare a testamentului? Faptul ca defunctul a făcut închisoare 18 ani pentru crimă se poate considera ca nu era în deplinătatea facultăților mintale când a semnat testamentul?
Nu.
Nu este obligatoriu ca legatarul sa fie ruda cu defunctul. Legal, este suficient ca persoana respectiva sa fie determinată sau determinabila (ex "las toată averea mea fiului meu care se va naște peste 10 ani". In final, poate e o fiică și totuși testamentul este perfect valabil).
Restul...Sunt erori de redactare, care nu afectează conținutul juridic al actului.
Nici antecedentele penale ale defunctului nu au relevanță.