avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... aplicarea legii 330 si contractele/acordurile colective
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

aplicarea legii 330 si contractele/acordurile colective

Ce se intampla cu drepturile banesti castigate prin contractele sau acordurile colective de munca, incepand cu 01.01.2010, avand in vedere prevederile art.40 din legea 330/2009?
Avand in vedere ca se abroga cu ian.2010 acordarea salariilor de merit, asta inseamna ca persoanele care l-au avut la dec.2009 o sa il aiba in 2010 cuprins in salariul de baza?
Ce se intampla cu sporurile acordate auditorilor, persoanelor care efectueaza viza de control financiar preventiv si a managerilo de proiect, avand in vedere OUG 35/2009 care prevede limitele acestor sporuri, act normativ nemodificat de legea 330??? Raman valabile, dar cu limitare la 30%, sau ajungem iar la art.40 avand in vedere ca legea nu le mentioneaza? :wassat:
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 11:19, 21 Ianuarie 2010
Avand in vedere prevederile Legii nr.330/2009 , cred ca contractele/acordurile colective vor fi renegociate.
art 23 alin. 1 Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază ...
art 23 alin 2 Suma sporurilor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază ...
Parerea mea trebuie indeplinite cumulativ aceste doua conditii
Iar intrebarea referitoare la salariul de merit este foarte importanta si buna totodata.
Legea 330 abroga prevedirle OG 6/2007 privind salariul de merit.
Totodata L 330 prevede faptul ca in anul 2010 "salariile ... se stabilesc potrivit art. 30 alin. (5), fără a fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în anexele la prezenta lege". Daca nu sunt utilizati coeficientii de ierarhizare, in mod normal nu utilizam nici notele de sub tabelele respective, nu?
Pe de alta parte, Dvs. vi s-ar parea corect ca o parte din angajati care au norocul de a avea in luna decembrie 2009 salar de merit, sa li se majoreze dintr-o data incadrarea cu 15%? Salarul de merit e acordat pe 12 luni, cand expira perioada pt care s-a acordat ce se intampla? Sau vor beneficia de el pt totdeauna, nu ca m-as mira prea mult!B-)
La o citire nu pot spune amanuntita am observat un aspect, si va rog sa imi spuneti daca gresesc, sp de vechime nu e inclus in baza. Deci daca am coleg care are 25% spor de vechime si mai are spor de CFP de 12.5% ce fac? Legea imi zice ca nu poate depsai sporurile care nu sunt incluse in baza 30%.
Eu nu mai inteleg nimik.
Daca aflati de organizarea unui curs in care sa ne explice ca la prosti cum e cu legea asta, va rog sa scrieti.
Astept cu mare interes parerile voastre.
Sper ca nu am scris prostii.
Va doresc tuturor un an nou mai bun cu sanatate si La multi ani!
Exista un proiect de ordin al MF si al MMFPS (probabil ca se va aproba) care spune ca in 2010, in baza se vor include numai sporurile si indemnizatiile de conducere care faceau parte din salariul de baza si de care s-a beneficiat in decembrie 2009. Care-va-sa-zica sporul de vechime va fi luat in considerare la aplicarea sporurilor maxime de 30%. Ramane de vazut.

Iata si proiectul de ordin: [ link extern ] .
legea nr. 330/2009
"ART. 3
Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la bază următoarele principii:
a) caracterul unitar, în sensul că reglementează salarizarea tuturor categoriilor de personal din sectorul bugetar, prin luarea în considerare a drepturilor de natură salarială stabilite prin acte normative speciale în sistemul de salarizare reglementat de prezenta lege;
b) supremaţia legii, în sensul că drepturile de natură salarială se stabilesc numai prin norme juridice de forţa legii;
c) luarea în considerare a sporurilor, a adaosurilor salariale, a majorărilor, a indemnizaţiilor cu caracter general sau special, precum şi a altor drepturi de natură salarială, recunoscute sau stabilite, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâri judecătoreşti, prin acte de negociere colectivă, precum şi prin alte modalităţi, acestea regăsindu-se la un nivel acceptat, potrivit principiilor prezentei legi, în salariul brut sau, după caz, în salariul de bază, în solda funcţiei de bază sau în indemnizaţia lunară de încadrare;
d) echitate şi coerenţă, prin crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală pe baza principiilor şi normelor unitare privind stabilirea şi acordarea salariului şi a celorlalte drepturi de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar;
e) sustenabilitate financiară, prin stabilirea de majorări salariale în baza legilor speciale anuale, astfel încât ponderea în produsul intern brut a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar să se reducă progresiv la un nivel sustenabil."
Cu astea ce facem, domnilor...le includem in salariul de baza, sau nu... ca io nu mai inteleg nimic... M-am adresat prefecturii solicitand ajutor pentru a-mi stabili salariul...si mi-o facut un calcul aiuritor , conform caruia, as avea un salariu de vreo 2800 lei, fata de luna decembrie, cand am avut brut 1960 lei, cu tot cu drepturile din acordul de munca.... :O
pentru anul 2010 , salarizarea se va face conform art. 30 din lg 330/2009 care nu prevede incadrarea in maxim 30 % a sporurilor , de asemenea nu se poate ajunge la un salar mai mic decat cel din 31 dec 2009 fara masurile de reducere stabilite prin legea 329/2009.
salariul de merit este abrogat in acest an prin abrogarea og 6/2007 , il vor avea in 2010 cei care l-au avut in 2009 daca nu va aparea vreo reglementare pina la sfarsitul lunii ianuarie

Alte discuții în legătură

Stabiliere salariu 01.01.2010 alexandru andra alexandru andra Buna ziua: Am o nedumerire si anume: Institutie publica-locala- salariu incadrare dec 2009-639(referent III A 2) -sal merit 15%; -spor cond v ... (vezi toată discuția)
Manager public mirela teodora mirela teodora Cum se stabileste/care este salariul de bază pentru manager public asistent? (vezi toată discuția)
spor pt.control financiar preventiv sorin dan sorin dan Buna ziua, va rog daca ma poate ajuta cineva sa inteleg si eu cum aplic de la 1 ianuarie 2010 spor pentru complexitatea muncii( spor pt. control financiar ... (vezi toată discuția)