avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vă rog să mă ajutați
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vă rog să mă ajutați

Trebuie sa depun dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului dar în ianuarie anul trecut mi am schimbat locul de munca, așadar nu am decât 14 zile lucrate,se iau în considerație sau se ia din urmă lunile întregi lucrate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 10 Martie 2020
si din Ianuarie, anul trecut, si pana acum ce ocupatie ati avut?
Lucrător comercial
Am născut pe 20 dec 2019

Ionut.ion a scris:

si din Ianuarie, anul trecut, si pana acum ce ocupatie ati avut?

Atunci se vor lua in considerare veniturile din Ianuarie-Decembrie 2019, urmand a fi completate cu zile din luna anterioara, daca nu cumulati cele 12 luni...
1. Perioada eligibila pentru CCC este ianuarie 2018 - decembrie 2019

2. Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. OUG 111/2010
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

4. In speta, puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC , intrucat se iau in considerare si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Până pe 7 ianuarie am lucrat 15 ani numai la o singură societate,doar că mi am schimbat locul de munca și angajarea s&a făcut tocmai pe 24 ianuarie,deci am o pauza de 17 zile.
Întrebarea este: mă afectează aceste zile nelucrate la dosarul de indemnizație?se iau în considerație doar 14 zile cât am lucrat pe luna respectiva?
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Obligatiile angajatului si angajatorului in cazul sarcinii roxanasimona roxanasimona Buna ziua, As vrea sa stiu daca pentru a beneficia in totalitate de drepturile indemnizatiei de crestere a copilului, o angajata care este insarcinata poate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Th.elle Th.elle Buna ziua! Am nevoie de niste detalii mai concrete in legatura cu indemnziatia pentru cresterea copilului. Am lucrat pana la 1 septembrie 2018 fara pauze din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Anne_Mary Anne_Mary Joi, 31 august urmeaza sa termin contractul de munca la o societate, iar luni, 4 septembrie voi incepe activitatea la noul loc de munca, cu pauza de o zi intre ... (vezi toată discuția)