avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Buna seara.Doresc sa stiu ce acte sunt necesare intr-un partaj ? Daca cel care are copilul in intretiner poate sa ridice pretentii la o cota mai mare in partaj avind in vedere si interesul minorului?(aici intrind doar o locuinta de 2 camere achizitionata de ambii soti in timpul casatoriei.)Ce reprezinta cota de 3%,si cind se achita?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:15, 11 Decembrie 2009
Actele necesare pentru partajarea bunurilor comune sunt:

1. In cazul partajului prin intelegere:
- copii ale actelor de proprietate ale bunurilor comune
- tranzactia prin care se pune capat starii de indiviziune dintre soti cu privire la bunurile comune
- taxa timbru si timbru judiciar

2. In cazul partajului in contradictoriu:
- copii ale actelor de proprietate ale bunurilor care se predind a fi partajate
- dovezi ale contributiiei majoritare sau exclusive a unuia dintre soti la achizionarea bunurilor
- taxa timbru si timbru judiciar

: partajul, indiferent de modul in care se realizeaza, nu poate viza bunurile proprii ale unuia dintre soti.
In 2007 am achizitionat eu si sotul un apartament cu credit imobiliar ptr o perioada de 25 de ani.
Initial, sotul meu a vorbit despre "pretentiile" sale, insa acum se pare ca vrea sa renunte la toate bunurile pe care le avem impreuna, (cu exceptia masinii, luata tot in rate): adica apartament, mobila, aparate electrocasnice etc...Ramane ca eu sa preiau, astfel, ratele ptr achitarea apartamentului, desi salariul meu este relativ mic. Ce va spune banca vis-a-vis de acest aspect?

Si ce presupune partajul in aceasta situatie, ca procedura, timp, bani?

Am uitat sa precizez faptul ca sotul meu a deschis actiunea de divort luna trecuta.
in acest caz, puteti incheia o tranzactie cu sotul dvs. privind partajarea bunurilor comune.
se plateste si in acest caz taxa de 3% din valoarea masei partajabile, care insa se va restitui integral partilor .
in tranzactie va trebui sa fie inclusa si banca, intrucat presupun ca urmeaza ca dvs., care preluati, va urma sa preluati si creditul iportecar.
NU avem de unde ghici ce anume au sa spuna altii... fie ca sunt banca, judecatori, alti colegi etc. Ne lipseste globul de sticla, nu de alta.
Ce va spune banca o intrebati pe ea...
Cat despre cum sa impartiti acele bunuri, depinde daca sotul va accepta sau nu sa mai ramana in actele bancii sau nu... daca aveti bani de rata, daca nu, ce doreste fiecare parte...

Ca sa introduceti banca in tranzactie mi se pare inutil odata ce, in caz ca e de acord, asta o puteti face amiabil cu banca, deci de ce sa va complicati?
Si daca nu e de acord, va urma un dosar in care nu veti putea face tranzactie, deci va costa mult etc.
Nu are niciunul dintre dv. un avocat sa stati de vorba pe ce solutii reale gaseste acela? Ca scenariile pe care ni le inchipuim noi, uneori, tehnic nu merg...
Vroiam sa intreb daca, salariul meu de bugetar reprezinta un impediment ptr banca in a trece tot creditul pe numele meu, implicit in a prelua ratele...

Si chiar imi doresc si eu un glob de sticla...:)

Sotul meu a fost interesat doar de intentarea actiunii de divort...Altceva n-a discutat cu avocata lui...E atat de ignorant si superficial incat n-a crezut ca-mi va veni citatia acasa, asa cum nu crede ca va veni si o ancheta sociala...Deci...
Despre alte cele n-are rost sa-l mai intreb...El vrea doar sa fie liber!

Mai stiu ca nu mai are pretentie la nimic...cel putin deocamdata... dorindu-si chiar sa fie scos din toate actele bancii si chiar din contractul de cumparare al apartamentului...Adica nu vrea NIMIC.

In cazul in care se razgandeste si doreste sa ramana in contract, ce inseamna asta? Ca va fi obligat sa participe si el la achitarea ratelor, laolalta cu mine?

Eu ma voi intalni saptam viitoare cu un avocat....Dar, inainte de a trece la fapte impreuna cu avocatul meu, am cautat putina lumina....Si am gasit-o aici!...:)

multumesc!

Alte discuții în legătură

Divort si partaj danaanca danaanca Eu si sotul suntem in divort.In urma discutiilor am decis sa donam apartamentul fetitei.Fetita este minora ,are 9 ani,iar apartamentul este achizitionat cu ... (vezi toată discuția)
N-am facut partajul la apartament... outofside outofside Buna ziua tuturor, am urmatorul caz: - m-am casatorit - am luat credit ipotecar si am cumparat un apartament - am divortat si am declarat ca n-avem de facut ... (vezi toată discuția)
Probleme bunuri comune katharsis katharsis Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta legata de bunurile comune ramase dupa divort Asadar, dupa divort a existat o conventie verbala intre mine ... (vezi toată discuția)