avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... constrangerea angajatului de a demisiona
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

constrangerea angajatului de a demisiona

Compania petroliera ...L... cedeaza statiile de distributie carburanti catre dealeri privati.
1. Aceasta actiune se incadreaza la Articolul III, 4.1.1 CONCEDIEREA COLECTIVA din Contractul Colectiv de Munca, al SC ...L...? Explicatia verbala a Managerului Regional Coordonator este ca art. III este aplicabil doar in cazul in care ”toate statiile sunt inchise simultan” si nu a unui singur punct de lucru.
2. Notificarea de transfer al activitatii este facuta verbal de catre Managerul Regional Coordonator în data de 7 martie 2020, cu specificatia ca statia va fi predata catre Dealer pe data de 24 martie 202 iar cei care nu vor demisiona din Companie pana la data de 23 martie 2020, nu vor fi angajati de catre Dealer.
3. Departamentul resurse umane trimite in statie in data de 13 martie 2020 un mail cu demisiile in alb ale tuturor angajatiilor iar la telefon se sugereaza sefului de statie ca demisiile trebuie sa fie completate astfel incat perioada de preaviz de 20 de zile sa inceteze la data de 23 martie 2020. Acest fapt intra in contraventie cu Articolul III. 4.1. Incetarea CIM alin.10 din CCM: ”Constrangerea salariatului in scopul de a se obtine demisia sa este interzisa”???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:35, 16 Martie 2020
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz fortat sau mutare pe alt post tibf tibf Buna ziua ,de la o simpla intrebare telefonica care ar fi procedura de demisie fara a afecta compania si chiar pe mine , in conditia in care intentionez sa ... (vezi toată discuția)
Drept anagajat Pachia L Pachia L Buna ziua!eu si sotul lucram in cadrul aceeasi companii, doar ca el este pe postul de manager. Sotul doreste sa demisioneze, iar eu doresc sa raman. Problema ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu o intrebare va rog frumos daca ma puteti ajuta ... Gabriela andreea toma Gabriela andreea toma Buna ziua am si eu o intrebare va rog frumos daca ma puteti ajuta cu o informatie am lucrat la un restaurant si din cauza stari de urgenta am intrat in somaj ... (vezi toată discuția)