avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Zile libere pentru parinti legea 19/2020
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Zile libere pentru parinti legea 19/2020

Buna ziua,

Daca sotia este acasa in concediu crestere copil ( copilul are 11 luni) si celalat copil este la gradinita, se poate ca eu in calitate de sot sa beneficiez de legea aceasta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:24, 29 Martie 2020
In regula, dar eu nu sunt in somaj tehnic, nu sunt eu personal in concediu crestere copil, iar sotia mea inregistreaza venituri din Ccc. Consider ca pasajul asta nu se preteaza in cazul meu.
Buna ziua,

Angajatorul a trecut astazi in declaratia sotiei pasajul acesta:

Declar pe proprie răspundere:
a) Nu am solicitat la locul de munca zilele libere potrivit legii.
b) Nu sunt în concediul prevăzut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare;
c) Nu sunt asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
d) Nu sunt în concediu de odihnă/concediu fără plată.

Daca sotia este acasa in concediu crestere copil pentru al 2-lea copil eu imi pot lua zilele libere pentru primul copil in cazul in care gradinita este inchisa?
Soția dvs. e în concediul prevăzut la art. 2 alin (1) din OUG 111/2010:
ART. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Cum să declare că NU e în această situație?
Zic și eu. Dvs. faceți cum vreți.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Falsul in declaratii este pedepsit de Codul Penal...chiar daca acum declarati contrar realitatii , la verificare se poate constata inadvertenta dvs in declaratie.
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat În concediu pentru cresterea copilului Marta0000 Marta0000 Buna, Sunt in concediu pentru cresterea copilului de aproape un an. Pe perioada cat am fost angajat sotia mea a fost coasigurat neffind angajata. In prezent i ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil 2013 luat de tata stealthO3 stealthO3 Lucrez de 18 luni la o R.A, sotia mea urmeaza sa nasca in februarie, ea este studenta(la buget)..vreau sa stiu daca eu sau sotia beneficiem de concediu CCC ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat de tata mariantatic mariantatic Buna ziua, Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz: - copilul s-a nascut pe ... (vezi toată discuția)