avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Sechestru pe jucatorii de fotbal - e legal sau nu?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Sechestru pe jucatorii de fotbal - e legal sau nu?

Titlul nu e o gluma, vine de aici: [ link extern ]

Directia Generala a Finantelor Publice din Arges a pus sechestru asigurator pe 12 jucatori de fotbal care apartin de gruparile FC Arges, Dacia Mioveni (Liga 2) si Inter Curtea de Arges (Liga 1) in contul datoriei pe care cele trei echipe le au catre stat.
[...]
"Organele de control au constatat ca exista o diferenta intre suma virata la bugetul de stat si suma datorata. In aceasta situatie, s-a luat masura sechestrului asigurator. Este vorba de o masura asiguratorie, stabilita pana la clarificarea situatiei, nu de o executare", a declarat Dorin Falca, directorul DGFP, citat de Mediafax.
[...]
Reprezentantii fiscului au explicat masura prin faptul ca o parte dintre jucatori apar in actele contabile ca imobilizari, fiind cumparati pe baza de factura. Sechestul se poate pune pe conturi, dar si pe mijloace fixe, obiecte de inventar sau imobilizari.

Este legala incadrarea fiscala a jucatorilor? Este legala masura sechestrului? E intemeiata justificarea prezentata?

Desigur, discutam in ideea ca articolul surprinde corect masura luata si declaratiile fiscului, nu sunt relevante aspectele fotbalistice aici.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 12:39, 12 Decembrie 2009
Aveti dreptate cei care ati mai scris aici. Este cumparat de fapt contractul.
Totusi, chiar unii dintre cei pe care s-a pus sechestru afirmau ca parca ar fi niste vite....
E drept ca intr-un contract de munca angajatorul remunereaza salariatul pentru munca prestata si deci cumpara forta de munca, prestatia salariatului.
Ceea ce imi displace mie vizavi de situatia acestor jucatori este modul in care se spune ca au fost cumparati , ca au fost vanduti. Ca un club sau altul a cumparat un anume jucator ( ati observat ca se aduc barbati de culoare, care se presupune ca au mai multe abilitati sportive ) , iar daca as face o paralela , as putea afirma ca si in comertul cu sclavi erau preferati tot cei de culoare, fiindca aveau forta si rezistenta fizica. Nu stiu cum este intocmit un contract cu jucatorii , insa imi imaginez ca totusi ei nu au cum sa refuze, patronii( stapanii lor) fac negocierile. De aceea nu mi se pare ok si consider ca exista ingradirea mai multor drepturi ale lor si chiar libertati.
Fentarea fiscului s-a putut face numai cu complicitatea FRF si a lui Sandu Mircea , pentru ca un club nu primeste licenta daca are datorii !

Din punct de vedere contabil nu este corect sa fie inregistrati ca si mijloace fixe , pentru ca nu se regasesc in catalogul mijloacelor fixe .

Am impresia ca discutia divagheaza. Va rog sa lasam deoparte sclavii, vitele, aspectele contractuale irelevante. Cred ca important si poate intersant este tratamentul fiscal, pentru ca se pare ca din cauza acestuia a fost posibil sechestrul asigurator.

M-am uitat in codul de procedura fiscala si am vazut ca "Se dispun măsuri asigurătorii sub forma popririi asigurătorii şi sechestrului asigurătoriu asupra bunurilor mobile şi/sau imobile proprietate a debitorului, precum şi asupra veniturilor acestuia, când există pericolul ca acesta să se sustragă, să îşi ascundă ori să îşi risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea". Ma intereseaza cum de s-a facut incadrarea contractelor respective (daca tot s-a subliniat ca asta e de fapt obiectul, nu jucatorii) la bunuri sau venituri, ca mie nu mi se pare ca are sens.
eu consider ca fiscul a pus sechestru asigurator pe drepturile federative ale jucatorilor, iar in cazul in care clubul fc arges nu-si va achita obligatiile fata de bugetul statului, aceste drepturi vor putea fi vandute in conditiile codului de procedura fiscala (intelegerea partilor, vanzare directa, vanzare la licitatie).

din cate cunosc eu, aceste drepturi federative pot apartine cluburilor, dar in unele cazuri apartin si impresarilor fifa.

daca un alt club de fotbal, se arata interesat de achizitia unui jucator (drepturile sale federative), se va realiza transferul jucatorului la clubul respectiv, iar sumele incasate din contravaloarea contractului vor stinge obligatiile la bugetul statului.

de asemeni, un aspect important sunt clauzele din contractele fotbalistilor, pentru ca exista niste grile pentru care acestia pot fi transferati, iar contractele sunt incheiate pe durata determinata, iar daca clubul nu vinde jucatorul cu 6 luni inainte de expirarea contractului, acesta devine liber de contract si poate fi transferat gratuit la alt club, pe un anumit salariu negociat intre jucator/impresar si club.

intr-adevar este o speta foarte ciudata, dar la noi totul e posbil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate un avocat reprezenta interesele unui sportiv? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Din cate stiu, interesele sportivilor se reprezinta de catre impresari acreditati, in baza contractului de impresariere, insa poate si un avocat sa faca ... (vezi toată discuția)
Legitimatie club fotbal tilvarionut tilvarionut Buna ziua! Imi cer scuze daca am postat in sectiunea gresita, insa nu stiu exact unde s-ar incadra mai bine acest subiect. Un jucator de 12 ani este ... (vezi toată discuția)
Contract rzvolix rzvolix Sunt jucator de fotbal,am activat la un club pana in 2010 si nu am incheiat nici un act intrebare e ce fel de acte trebuia incheiate cu clubul,contract sau ... (vezi toată discuția)