avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Anulare proces verbal de contraventie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Anulare proces verbal de contraventie

Daca unei persoane , i-a fost anulat procesul verbal de contraventie , printr-o hotarare , in care scrie clar doar anularea procesului verbal , nsa nu scrie nimic de recuperarea banilor platiti pentru acea amenda , institutia este obligata sa ii inapoieze banii ??
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 16:06, 21 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formulati o cerere de restituire la organul fiscal, insotita de hotararea judecatoreasca legalizata!
In caz de refuz, trebuie sa introduceti o noua cerere la instanta competenta avand ca obiect restituirea sumei achitate cu titlu de amenda!
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. In situatia descrisa, banii reprezentand contravaloarea amenzii achitate nu se restituie.
Trebuie vazut daca prin plangerea contraventionala s-a solicitat de asemenea si restituirea acestei sume de bani si daca nu cumva instanta a uitat sa se pronunte pe acest capat de cerere, insa chiar si daca acesta ar fi fost cazul, deseori instantele resping asemenea capete de cerere, din considerente procesuale mai mult.
In general, solutia pentru situatia dvs o reprezinta notificarea institutiei care gestioneaza bugetul in care este alocata amenda respectiva, pentru restituirea amenzii si ulterior, in cazul unui raspuns negativ sau in lipsa unui raspuns, se introduce o actiune separata in contradictoriu cu aceasta entitate.

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Amenda achitată se restituie, la cerere, de la instituția care a încasat-o, în conformitate cu procedura administrativă reglementată de dispozițiile art. 168 C.pr.fisc., operând, în măsura în care este cazul.

În consecință, fiind instituită o procedură specială, administrativă, privind restituirea sumei de bani achitate cu titlu de amendă contravențională. În măsura în care se anulează un proces-verbal de contravenţie, petentul are posibilitatea să se adreseze direct instituţiei care a încasat amenda în vederea restituirii efective a sumei de bani achitate cu acest titlu.

Trebuie obligatoriu să anexați hotărârea!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnilor avocati, asa cum ati observat, sunt doua situatii distincte: una este cand s-a cerut restituirea si alta cand nu s-a cerut restituirea. Daca s-a cerut restituirea si instantele au anulat procesul-verbal, dar nu au trecut in hotarari in mod expres restituirea banilor platiti deja, cred ca ne aflam in situatia unei erori materiale! Stiu ca dreptul nu are prea multe in comun cu logica (fara sa jignesc!), dar anularea actului are printre consecinte si anularea platii amenzii, urmata de restituirea banilor platiti. Am patit ceva asemnator si cand am mers la executor mi-a spus ca taxa de timbru (20 de lei) mi-o recupereaza pt. ca apare in hotarare, dar banii pt. 1/2 din amenda, nu are cum, nu se spune nimic. M-am adresat primariei in contul careia s-a facut plata, aceeasi poveste: nu se spune nimic despre restituire. A mai venit si covidul.... Noroc ca termenul de prescriere nu s-a implinit. Iarasi proces, iarasi timp/nervi.... P.S. Dupa ce rezolv ma gandesc sa scriu o epistola inspectiei judiciare, e o bataie de joc ce fac onor magistratii cu justitiabilii! Culmea, mai si primesc pt. asta niste salarii si niste pensii nesim*****te, platite, cum altfel, de cei de care-si bat joc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singura observaţia corectă este »"dreptul" nu are nimic comun cu logica«! Însă o asemena zicere este demnă de Bulă ori Gâgă. De ce? Întru-cât DREPTUL reglementează unele aspecte ale vieţii şi o Instanţă de Judecată nu are cum dispune decât în limitele date prin procedurile reglementate prin DREPT. Astfel că, persoana care a câştigat un proces şi i s-a anulat contravenţia, doar ea şi numai ea ştie unde şi cui a plătit amenda, fiind posesoarea unui document justificativ care dovedeşte achitarea c/v amenzii. Astfel că, doar ea poate şi este în drept să solicite RESTITUIREA c/v amenzii! Abuzul însă se constată doar atunci când instituţia care a încasat c/v amenzii nu restituie acea sumă. O Zi Bună!
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2020
Mircea SCALAT, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare amenda rovinita danacorina danacorina buna ziua. Cum pot recupera amenda platita, pentru care am facut contestatie si instanta a anulat procesul verbal de contraventie dar nu s-a pronuntat si pe ... (vezi toată discuția)
Recuperare amenda platita dupa admiterea plangerii impotriva pv Isabela Rusu Isabela Rusu Am platit jumatet din minim in 48 de ore dar am si formulat plangere impotriva PV. Plangerea a fost admisa si in consecinta, s-a decis anularea procesului ... (vezi toată discuția)