avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cass aferent venituri din chirii PF
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cass aferent venituri din chirii PF

Buna ziua,
Am un contract de inchiriere incepand cu 01 iulie 2019.
Suma incasata pe cele 6 luni depasaste plafonul de 12 salarii minime.
Stiu ca trebuie sa platesc impozit pe venit la 60% ori 10%
Intrebare : CASS se plateste pentru 12 luni, eu depasind plafonul sau doar echivalentul pt cele 6 luni ale contractului?
Fiscul zice ca indiferent de nr de luni din contract, daca depasesc plafonul se ia salariul minim ×12 luni× 10%.. Nu mi se pare normal sa platesc pt o perioada la care eu nu am avut venituri.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2020
bogdanzet, utilizator
Cel mai recent răspuns: bogdanzet , utilizator 15:33, 14 Aprilie 2020
Daca venitul din chirii ainge plafonul celor 12 salarii minime intr-un interval de timp dintr-un an ,indiferent de interval aveti obligatia sa achitati CASS.

Multumesc, stiu asta. Am platit pentru cele 6 luni de cand a inceput contractul.
Nu mi-ati raspuns: ar trebui sa platesc si pt cele 6 luni anterioare inceperiii contractului de inchiriere?
Insasi declaratia unica prevede, la pct 2.2.2.2 “CASS =10% x nr. Luni x salariul minim.
Deci, x nr luni, adica 6 in cazul meu! De ce mi se cere x 12 luni? Aici nu pricep!

bellefille a scris:

Daca venitul din chirii ainge plafonul celor 12 salarii minime intr-un interval de timp dintr-un an ,indiferent de interval aveti obligatia sa achitati CASS.

Plafonul anual pentru care se achita CASS se stabileste prin calcularea sumei a 12 salarii minime. Valoarea contributiei anuale este 10% din plafon.Asa spune legea.Dumneavoastra ne spuneti ca realizati acest plafon prin, insumarea venitului din sase luni.Daca ati fi obtinut venitul pentru tot anul,deci , dublul plafonului ,tot aceeasi suma ati fi achitat-o ca si contributie.Deci ati atins plafonul,in sase luni,,platiti 10% din 12 salarii minime,.Contributia anuala reprezinta procent dintr-o suma fixa., Ati realizat-o intr-o luna sau douasprezece luni platiti 10% pentru anul respectiv.Daca am detaliat prea mult cer scuze.
Am primit raspuns oficial de la Anaf. A fost o eroare de sistem."Notificarile au fost trimise in bloc, fara a se tine cont de deta inceperii/incetarii/suspendarii activitatii.
In urma verificarilor am constatat ca ati depus corect declaratia unica, calculand contributia la sanatate la perioada pentru care ati obtinut venitul. " Deci DOAR pt lunile din contract

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pentru venitul din dividende tampau gabriela tampau gabriela Buna ziua ! O firma repartizeaza si plateste dividende in suma bruta de 20000 asociatului unic . Acesta nu este salariat . Trebuie sa plateasca CASS 10% la ... (vezi toată discuția)
Plata cass la venitul din inchiriere Nedmer Nedmer La veniturile totale din chirii CASS nu se plătește sub plafonul de 24960 lei , veniturile brute sau nete ? (vezi toată discuția)
Bună ziua.doresc sa închiriez 2 apartamente cu 500 de euro ... silicaru silicaru Bună ziua.Doresc sa închiriez 2 apartamente cu 500 de euro (amândouă) lunar,problema cu care nu sunt lămurit este cea a CASS,cu impozitul am înțeles ... (vezi toată discuția)