avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Buna ziua
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Buna ziua

Lucrez la o firma un SRL unde suntem un total de 3 angajati.Angajatorul de pe data de pe data de 30.03 vrea sa inchida firma si sa ne trimita acasa din cauza starii de urgenta.
Dar el spune ca nu ne da in somaj tehnic ne da in fara plata.eu ce fac in cazul de fata?el nu este obligat sa imi dea somaj tehnic?
Cel mai recent răspuns: AndreeaMirabela , utilizator 10:04, 25 Martie 2020
1. Acordarea CFP se poate face la initiativa fiecareia dintre parti si nu prin obligarea uneia..

In practica, CFP se acorda la solicitarea angajatului si nicidecum nu poate fi impus de catre angajator... daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a trimite in "somaj tehnic" salariatii.

Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
......
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Nu este obligat angajatorul sa acorde salariaților acest șomaj tehnic.

2. Se poate sesiza ITM-ul.
El spune ca nu ne da in somaj tehnic deoarece suntem firma mica si nu i se acorda de la stat.ne da in fara plata
Nu este asa cum spune ...

De prevederile legii beneficiază salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:


a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobate prin ordin;

b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Angajatorul dvs s-ar incadra la lit.b.
Va multumesc pt rapuns.El sustine in continuare ca nu ne da in somaj tehnic ca nu i se da si ne da in fara plata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata obligatoriu cedrick79 cedrick79 Buna ziua ,concediul fara plata este legal pe motivul lipsei de clienti iar concediul de odihna nu a fost efectuat integral pentru acest an 2020 sau in ce ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Anca Dom1 Anca Dom1 Angajatorul (institutie de stat, pe fonduri europene) marturiseste ca institutia nu mai are bani pentru salarii in urmatoarea perioada. Acesta obliga ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Billy19 Billy19 Buna ziua!Având in vedere situația în care ne aflam în angajator te poate trimite în masă în concediu fara plata??multumesc (vezi toată discuția)