avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Chirie persoana fizica catre propietar
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Chirie persoana fizica catre propietar

Buna ziua
Data fiind situatia actuala cu decretarea stării de urgență din cauza coronavirusului, se poate amâna plata chiriei de chiriaș catre proprietar?
Cel mai recent răspuns: acn , utilizator 11:47, 28 Martie 2020
Dacă proprietarul consimte, bineînțeles!
Din punct de vedere legal nu.Daca este de acord proprietarul este posibil ,daca nu e înțelegător nu aveti ce sa faceti.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Păi ratele si facturile la utilități din cate am inteles s ar putea amâna, fiind totul afectat de covid-19. Oamenii vor intra marea majoritate in somaj tehnic sau ar putea rămâne practic fără bani , ce vor face face in acest caz având si o chirie de plătit?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul este conditionat de clauzele contractual reciproc asumate
Daca in contractul de locatiune ,partile au prevazut situatia de forta majora atunci aceasta poate fi invocata de catre orice parte interesata
Potrivit legislației art. 1270 Codul Civil-,contractul are putere de lege între parțile care l-au încheiat
Respectarea contractului este obligatorie, iar nu facultativă.
In consecinta, orice persoana care a încheiat un contract are obligația de a executa contractul.

Art. 1350 din Codul Civil, denumit „răspunderea contractuală” prevede că:

„(1) Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.

(2) Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.

(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părţi nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.”

In contextul actual al instituirii starii de urgenta si emiterii ordonantelor militare,s-a vehiculat foarte mult forța majoră drept remediu legal pentru neplata obligatii chirie insa forța majora prezinta dezavantaje:
1- trebuie dovedita forța majora;
2- atât timp cat contractul de locatiune este în vigoare, cel care nu respecta obligatiile constractual asumate,rișca sa fie acționat în instanta care detine autoritatea si competenta sa decida daca sunt sau nu intrunite conditiile invocarii fortei majore


Alte discuții în legătură

Suspendare plata chirie amaliaschintee amaliaschintee Avand in vedere ca am o societate cu activitate suspendata in aceasta perioada (salon de frumusete), ce pot face sa imi suspend legal plata chiriei in aceasta ... (vezi toată discuția)
Amânare plata chirie srl teodorasirb2019 teodorasirb2019 Buna ziua! Îmi puteți spune dacă proprietarul unui spațiu are dreptul sa refuze certificatul stării de urgenta prin care se face dovada ca exista ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am închiriat o garsoniera pe data de 15 septembrie ... Andande Andande Bună ziua, Am închiriat o garsoniera pe data de 15 septembrie pe termen de 1 an prin agenție. Azi ma sunat agentul sa îmi spună ca proprietarul vrea sa ... (vezi toată discuția)