avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Amânare plata chirie SRL
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Amânare plata chirie SRL

Buna ziua!
Îmi puteți spune dacă proprietarul unui spațiu are dreptul sa refuze certificatul stării de urgenta prin care se face dovada ca exista imposibilitate de plata din partea chiriașului?
Tin sa mentonez ca, contractul de închiriere a fost închieiat între doua firme și nu cuprinde mențiuni legate de forța majora.
Buna ziua,

Daca certificatul de situatie de urgenta a fost emis cu respectarea conditiilor legale, atunci nu aveti dreptul sa refuzati solicitarea locatarului de amanare a platii chiriei, daca este vorba de un imobil cu destinație de sediu social sau de sedii secundare.

Potrivit OUG 29/2020, societatile comerciale beneficiaza de amanarea la plata chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social si de sedii secundare, in situatia in care si-au intrerupt activitatea total sau partial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada starii de urgenta si daca detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Dreptul de a beneficia de amanare la plata chiriei este un drept stabilit prin OUG nr. 29/2010, iar amanarea platii chiriei se solicita in temeiul acestei dispozitii legale si nu in baza prevederilor Codului civil cu privire la forta majora sau a clauzelor contractuale.

Prin urmare, avand in vedere dispoziiile OUG 29/2020, chiar si in situatia in care in contractul de inchiriere nu este prevazuta o clauza cu privire la forta majora, imm-urile beneficiaza de dreptul de a amana plata chiriei.

Ceea ce puteti face in aceasta situatie este sa incercati sa renegociati clauzele contractuale care privesc plata chiriei.

Aveti posibilitatea de a renegocia aceaste clauze, intrucat contractul este legea partilor si atata timp cat, clauzele modificatoare sunt stabilite prin acordul comun al partilor, legea permite orice modificare a contractului.

Prin urmare, incercati o renegociere a contractului de inchiriere si incheierea unui act aditional care sa aiba in vedere starea de forta majora, situatia economica si totodata, sa fie in beneficiul ambelor parti.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Mulțumesc pentru răspuns. Eu vorbeam in calitate de chiriaș. Cumva, proprietarul spune ca nu exista niciun cadru legal prin care sa fie obligat sa îmi amâne plata.
Chiar dacă nu sunt trecute clauze de acest gen ,contractul se completează cu prevederile fortei majore din dreptul comun.Daca societăți o scutire se putea opune dar cat timp este vorba despre o amânare pe perioada stării de urgență nu ar trebui să fie împotriva.Incercati o negociere.,în instanta este greu de spus ce se va întâmpla acest gen de spete reprezintă o noutate pt toata lumea.
Nu ati precizat faptul ca dvs. aveti calitatea de chirias.
Insa, din raspunsul amplu pe care vi l-am dat, reiese clar faptul ca in temeiul OUG 29/2020 chiriasul beneficiaza de amanare la plata chiriei pe perioda starii de urgenta, indiferent daca exista sau nu o clauza in contract cu privire la forta majora.

Perioada pe care o traversam acum este una exceptionala, fiind decretata starea de urgenta, situatie in care se aplica reglementarile special emise de autoritati pentru aceasta perioada, printre care se numara si OUG 29/2020.

Dvs, in calitate de chirias, trebuie sa il notificati personal sau prin avocat pe proprietar, solicitandu-i amanarea la plata chiriei pe perioada starii de urgenta, notificare la care trebuie sa atasati in copie certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Sau, in cazul in care apreciati ca acest lucru este in beneficiul dvs., puteti sa negociati cu proprietarul scaderea chiriei si sa stabiliti alte termene de plata.

Daca optati pentru amanarea la plata chirie, in cazul in care, proprietarul nu da curs solicitarii dvs. legale, aveti dreptlul sa va adresati instantei de judecata, pentru a va fi respectat un drept stabilit printr-o dispozitie legala care este clara si fara echivoc.



Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Mulțumesc pentru răspuns!

Alte discuții în legătură

Suspendare plata chirie amaliaschintee amaliaschintee Avand in vedere ca am o societate cu activitate suspendata in aceasta perioada (salon de frumusete), ce pot face sa imi suspend legal plata chiriei in aceasta ... (vezi toată discuția)
Amanarea chiriei Alexlexa Alexlexa Buna ziua! Am o firma care, printre altele, se ocupa cu inchiriere de spatii comerciale! Nu inteleg din OUG29/2020, daca se refera la amanarea chiriilor ... (vezi toată discuția)
Evacuarea si plata penalizarilor in cazul unui chirias rau platnic ddaannyy00 ddaannyy00 Buna ziua, Deoarece am tot avut probleme cu chiriasi rau platinici care amana plata chiriei de la o luna la alta si in final ajung sa plece si sa ma lase cu ... (vezi toată discuția)