avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pt sotul supravietuitor se indexeaza?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pt sotul supravietuitor se indexeaza?

Buna ziua,

Am apelat la dumneavoastra pentru ca la Oficiul de Pensii este imposibil.
Mama mea a optat pentru pensia de urmas in 2004 dupa moartea tatalui meu (pensionar). S-a stabilit o pensie de 180 Ron. Timp de 3 ani nu s-a aplicat nici o indexare. In prezent pensia mamei este de 232 Ron. As vrea sa stiu daca indexarea aplicata este corecta sau nu.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Anca Veturia Coca , utilizator 12:00, 13 Decembrie 2009
Cuantumul pensiilor nu se mai indexeaza de la finalul anului 2004. Ceea ce creste, majorand corespunzator si cuantumul pensiilor, este valoarea punctului de pensie.

Valoarea punctului de pensie s-a majorat anul acesta in 01.04.2009 si in 01.10.2009. Inmultiti valoarea punctului de pensie cu jumatate din punctajul mediu anual al tatalui dvs. si vedeti daca rezultatul este 232. Daca nu este acesta, trebuie sa va inscrieti in audienta la directorul casei de pensii.

Raspunsul este valabil numai daca mama dvs. este singurul beneficiar de pensie de urmas.

ART. 16 - Legea nr. 19/2009
(1) Valoarea punctului de pensie este de 718,4 lei de la 1 aprilie 2009 şi de 732,8 lei de la 1 octombrie 2009.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc mult pentru raspuns.

Conform datelor de pe talonul de pensie al mamei rezultatul este corect insa din pacate nu am cum (sau cel putin nu stiu eu cum) sa aflu punctajul mediu anual al tatalui meu ca sa verific corectitudinea rezultatului.

O zi buna
Puteti merge la Casa de Pensii care a emis decizia de pensionare si sa solicitati buletinul de calcul al pensiei.
Gasiti in partea de jos a talonului de pensie doua informatii: punctaj si valoare punct.
Daca mama dvs este singura beneficiara a pensiei de urmas, inmultiti cu doi punctajul de pe talon si veti afla ce punctaj avea tatal dvs.
Multumesc mult, o sa incerc sa ajung la Casa de Pensii pentru verificare.
As mai avea o intrebare: mama mea are dreptul sa ceara "intoarcerea" la pensia pe care a avut-o inainte sa opteze pt. pensia de urmas si eventual o simulare a acesteia?

Alte discuții în legătură

Ce poate obtine mama mea, in urma decesului tatalui meu. Octavia Turbatu Octavia Turbatu Buna ziua, am o problema f. recenta. Saptamana trecuta a decedat tatal meu, in varsta 80 ani. Mama are acceasi varsta. Tata avea pensie 1100ron si 300 pensie ... (vezi toată discuția)
Mod recalculare pensie urmas a... a... Buna ziua, va rog o intrebare Tatal meu(nascut 1.04.1942 - pensionar de stat din 1998 , decedat 20.12.2007 (pensia din luna noiembrie 2007 era de 673 lei; ... (vezi toată discuția)