avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pt sotul supravietuitor se indexeaza?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pt sotul supravietuitor se indexeaza?

Buna ziua,

Am apelat la dumneavoastra pentru ca la Oficiul de Pensii este imposibil.
Mama mea a optat pentru pensia de urmas in 2004 dupa moartea tatalui meu (pensionar). S-a stabilit o pensie de 180 Ron. Timp de 3 ani nu s-a aplicat nici o indexare. In prezent pensia mamei este de 232 Ron. As vrea sa stiu daca indexarea aplicata este corecta sau nu.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Anca Veturia Coca , utilizator 12:00, 13 Decembrie 2009
Mama poate opta pentru una dintre ele.
Presupun ca mama dvs. a optat pentru cea mai avantajoasa pensie in 2004 iar pensia de urmas a avut un cuantum mai mare. Nicio prevedere legala nu-i interzice mamei sa solicite plata propriei pensii.

Aici putem distinge doua situatii:
1. Mama dvs. a iesit la pensie dupa data de 01.04.2001. In acest caz, cautati ultima decizie de pensie a mamei si inmultiti punctajul mediu anual cu valoarea punctului de pensie iar rezultatul il comparati cu cuantumul pensiei de urmas.

2. Mama dvs. a iesit la pensie inainte de 01.04.2001, situatie in care drepturile de pensie trebuiau sa-i fie recalculate in 2005, daca n-ar fi beneficiat de pensia de urmas.

Daca mama dvs. va formula cerere pentru plata drepturilor proprii de pensie si se afla in situatia de la pct. 2, pensia ii va fi recalculata.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Intradevar mama a ales pensia de urmas pt ca era vorba la vremea aceea de o valoare mai mare.
Mama a iesit la pensie in 1990 cu o pensie de aproximativ 90 Ron (din pacate nu mai gasesc decizia de pensionare).

Referitor la pensia si respectiv punctajul pensiei tatalui meu , in decizia privind pensia de urmas (din 27.05.2004) am gasit:
pensie sustinator= 3.545.565 lei (354,55 Ron) iar punctaj sustinator= 1,33694.

Daca am inteles bine calculul corect al pensiei de urmas este:
732,8Ron x jumatate din 1,33694 = 489,85Ron (diferit de 232Ron cat primeste acum !!!!!)

In acest caz cred ca singura solutie este sa ne ducem in audienta la Casa de Pensii asa cum ati sugerat.

Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate obtine mama mea, in urma decesului tatalui meu. Octavia Turbatu Octavia Turbatu Buna ziua, am o problema f. recenta. Saptamana trecuta a decedat tatal meu, in varsta 80 ani. Mama are acceasi varsta. Tata avea pensie 1100ron si 300 pensie ... (vezi toată discuția)
Mod recalculare pensie urmas a... a... Buna ziua, va rog o intrebare Tatal meu(nascut 1.04.1942 - pensionar de stat din 1998 , decedat 20.12.2007 (pensia din luna noiembrie 2007 era de 673 lei; ... (vezi toată discuția)