avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... LEGEA 19/2020 și Decretul 195/2020
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

LEGEA 19/2020 și Decretul 195/2020

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea speta si am nevoie de o opinie juridica obiectiva....
Conform celor inscrise la art. 1 alin. (2) din Legea 19/2020, pot beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, parintii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilităţi cu vârstă de până la 18 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ;
b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Conform prevederilor art. 32 din Decretul 195/2020:
(1) Pe perioada stării de urgenţă, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor din penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, şi al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, după caz.
(2) Personalul prevăzut la alin. (1) are dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.
Mentionez ca sotul meu lucreaza in sistemul national de aparare, acest personal neputând beneficia de prevederile Legii 19/2020.
Eu ma aflu in telemunca, astfel ca nu pot beneficia de prevederile Legii 19/2020, neîndeplinind cea de-a doua conditie prevazuta de Legea 19/2020, respectiv locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Aflandu-ma in telemunca este evident ca nu beneficiez de dreptul prevăzut in Legea 19/2020. Cu toate acestea desi nu beneficiez de Legea 19/2020, fiind indeplinita conditia prevazuta de art. 32 alin. (2) teza a II a din Decretul 195/2020, dosarul intocmit de sotul meu pentru a beneficia de prevederile art. 32 alin. (2) din Decretul 195/2020, respectiv de majorare a salariului conform art. 3 alin. (1) din Legea 19/2020, a fost respins motivat de faptul ca soția se afla in telemunca si poate supraveghea copilul.
Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a articolelor mai sus mentionate si sa-mi comunicati daca, in opinia dvs., desfasurarea activitatii de munca in regim de telemunca ar constitui un imediment in acordarea majorarii salariale.
Cu deosebita consideratie,
Florentina

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:28, 16 Aprilie 2020
Este discutabila situatia cu "telemunca celuilalt parinte". Concret pe lege nu este prevazuta situatia. Personal, as interpreta ca fiind corecta solutia data dosarului intocmit de sotul dvs. Opinez ca ar fi un abuz de drept daca s-ar fi admis cererea dansului. Repet, legea nu este explicita.

Ce se va intampla in practica? Persoane in situatia dvs, vor aplica la angajator pentru facilitate. Angajatorul va admite cererea (cazul fericit) sau angajatorul va respinge cererea (cazul in discutie).
Situatie in care, ulterior, salariatul se va plange instantei de judecata, instanta care va transa problema. Punct.
Cum asa?! Pe o speta similara, mie mi s-a raspuns ca am dreptul, daca sotul nu beneficiaza de zile libere! Tot pe site-ul dvs. Ce legatura are telemunca cu supravegherea copilului?!

"Cornel Vasile
Consilier juridic
18:32, 7 Aprilie 2020

1. Pe perioada stării de urgență, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, după caz.

2. In speta, salariatii din domeniile de mai sus au dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

3. Munca la domiciliu sau telemunca nu este echivalenta timpului alocat supravegherii copilului."
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2020
gabi_faurar, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,

Pana la urma, va hotarati care este opinia legala? De fapt care e cea corecta?

Va multumesc!
Daca cititi legislatia va puteti da singura seama care raspuns este corect sau nu ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara, va rog o angajata a beneficiat in perioada 01.04 - 17.04,de zile libere potrivit prevederilor Legii 19/2020, zilele libere platite pentru copil. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie 75% personal m.a.i Vasiliu Florentina Vasiliu Florentina Buna seara,daca eu lucrez in M.A.I si sotul lucreaza in Belgia si am un copil de 6 ani beneficial de 75% indemnizatie daca merg incontinuare la munca? Va ... (vezi toată discuția)
Majorare 75% pentru personalul mai Mariusik84 Mariusik84 Buna seara! Practic ce inseamna majorare cu 75% pentru personalul MAI care nu poate sta acasa cu copiii? Multumesc! (vezi toată discuția)