avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

Buna ziua,sunt în neclar cu câteva probleme cu care ma confrunt la momentul de față și vreau să stiu ce este de facut,în cazul în care se poate face ceva:
Sunt divorțat de un an și plătesc pensie alimentară.In momentul de față stiind situația care este sunt cu 75% .
1.Sunt obligat să plătesc în continuare aceași sumă ca si pana acum?
2.În cazul în care nu trebuie să plătesc suma integrală,cea stabilită de instanța sunt nevoit în momentul în care reiau activitatea sa plătesc suma integrală plus diferenta din lunile precedente?
3.Dacă rămân in somaj s-au rămân fără loc de munca care va fi suma pe care trebuie să o plătesc?În baza la ce se calculează?
4.Ce trebuie să fac în cazul în care rămân fără loc de munca sau somaj, la cine ma adresez?

Va mulțumesc .
Cel mai recent răspuns: I.Iulian , utilizator 12:59, 5 Aprilie 2020
Buna seara,
1. Legal este sa platiti cota stabilita de instanta din venitul NET LUNAR. Daca instanta a stabilit o suma (desi ma indoiesc) atunci platiti cota legala asa cum este ea stabilita de art. 529 C.Civ. (Art. 529 Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.)
2. La modificarea veniturilor atunci veti plati cota din acele venituri.
3. Cand sunteti in somaj platiti cota din valoarea venitului din somaj.
4. Daca ramaneti fara venituri veti pplati cota din salariul minim net pe economie)
Daca doriti ca toate modificarile sa fie consfintite legal atunci va trebui sa va adresati de fiecare data instantei de la domiciliul minorului.
Dacă ați fost abligat la plata pensiei în sumă fixă, singura cale este cea de modificare pe cale judecătorească a cuantumului întreținerii.
Dacă ați fost obligat în cotă procentuală, atunci cunatumul pensiei se va mări, sau după caz diminua, în funcție de veniturile pe care le realizați.
În cazul în care nu veți mai realiza venituri, deși ar exista posibilatea de realizare a acestora, pensia de întreținere rămâne a fi datorată.
Da,plătesc o sumă fixă.
Sa inteleg ca eu sunt acela care trebuie să deschid un alt proces nu dansa.Sau trebuie doar sa dovedesc ca nu mai obțin suma inițială!
Va multumesc

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Introduceți o cerere de diminuare a pensiei și solicitați stabilirea întreținerii în cotă procentuală. Până se finalizează procedura de regularizare a cererii vă veți lămuri dacă veți avea salariul diminuat de către angajator sau dacă veți rămâne fără serviciu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc tuturor, pentru raspunsurile pe care mi le-ați dat!

Adrian ALBU a scris:

Introduceți o cerere de diminuare a pensiei și solicitați stabilirea întreținerii în cotă procentuală. Până se finalizează procedura de regularizare a cererii vă veți lămuri dacă veți avea salariul diminuat de către angajator sau dacă veți rămâne fără serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara alinciprian78 alinciprian78 As avea nevoie de un model cerere pt reducerea pensiei de intretinere, multumesc. stiti daca aceasta actiune de reducere a pensiei alimentare pe motivul ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)