avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită pot sa vand un imobil sechestrat si ipotecat?
Discuție deschisă în Executare silită

pot sa vand un imobil sechestrat si ipotecat?

Am instrituit sechestru asigurator prin intermediul instantei asupra unui imobil. Ulterior un imprumut a fost garantat cu acest imobil si a fost ipotecat. Cartea funciara a inscris si sechestrul asigurator si ipoteca. Acum ipotecarul vrea sa vanda imobilul . Ce pot face eu ? La cererea mea a fost instituit sechestrul asigurator asupra bunului respectiv?
Se poate vinde bunul si daca da, in ce conditii?
Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede pentru ca luni trebuie sa ma intalnesc cu ipotecarul si traiesc doar dintr-o pensie de handicap si nu-mi pot permite un avocat.
Cel mai recent răspuns: ContSters63637 , utilizator 18:07, 15 Decembrie 2009
Sechestrul asigurator a fost instituit de catre ipotecar si din pacate d-voastra nu puteti intreprinde nimic in acest sens decat daca achitati suma .
Ipotecarul poate incepe executarea silita asupra imobilului ipotecat prin intermediul unui executor judecatoresc dar si sechestrul asigurator reprezinta un act de executare silita.
Explicati-mi va rog, dvs. ce calitate aveti in aceasta speta?Sunteti proprietar?Coproprietar al imobilului aflat in discutie?In ce calitate ati pus sechestru asigurator pe imobil?Creditor?
Teoretic, bunul imobil va putea fi scos la vanzare prin licitatie publica de catre primul executor (cel care a instituit sechestrul art.373 ind.4 Cod. proc.civ.), la cererea partii interesate, din pretul vanzarii urmand sa se faca distribuirea pretului intre creditori.
Ar fi totusi indicat sa reveniti cu mai multe detalii.:)

Sechestrul a fost instituit la cererea mea, iar ipotecar este o alta persoana care doreste acum sa vanda imobilul sechestrat .
Deci, mai specific inca o data. Sechestrul a fost instituit de instanta si nu de executor. Am inregistrat incheierea la CF. Ulterior, persoana care-mi era datoare o suma de bani, a imprumutat de la o alta persoana o alta suma de bani si a ipotecat apartamentul. acum ipotecarul doreste sa vanda imobilul intrucat nu a fost respectat termenul de restituire al imprumutului. eu am prioritate la repartizarea sumei din vanzare fata de ipotecar, avand in vedere ca am scris primul sechestrul? Ori, ipoteca este prioritara sechestrului, indiferent ca a fost ulterioara?
Daca sechestrul a fost dispus de catre instanta in temeiul disp. art.598 si urmat. din C.proc.civ., conf. art.600 (2) C.proc.civ., "paza bunului sechestrat va fi incredintata persoanei desemnate de parti de comun acord....In acest scop, executorul judecatoresc se va deplasa la locul situarii bunului ce urmeaza a fi pus sub sechestru si-l va da in primire, pe baza de proces-verbal, administratorului-sechestru.Un exemplar al procesului verbal va fi inaintat si instantei care a incuviintat masura."

Daca nu ati urmat aceasta procedura, va mentionez si disp. art.373 ind.4 alin.(1) din C.proc.civ., care prevede:
"Cand, privitor la aceleasi bunuri, se efectueaza mai multe executari silite, instanta de executare in circumscriptia careia a inceput prima executare, la cererea persoanei interesate, va putea sa le reuneasca, dispunand sa se faca o singura executare de catre executorul judecatoresc care a indeplinit actul de executare cel mai inaintat, iar daca executarile sunt in acelasi stadiu, de catre executorul judecatoresc care a inceput cel dintai executarea, chiar daca ele au fost pornite de organe de executare diferite, in afara de cazul in care legea prevede altfel."

In situatia dvs., creditorul ipotecar poate incepe executarea silita asupra imobilului.
Sechestrul judiciar nu-i este opozabil acestuia ci doar proprietarului imobilului.

Alte discuții în legătură

Ipoteca imobil+ sechestru asigurator imobil ektcib ektcib buna ziua, am un contract de executie lucrari care este garantat cu un contract de ipoteca de \"grad I, precum si interdictia de instrainare, grevare si ... (vezi toată discuția)
Actualizarea sumei de plata prin executare sammy44 sammy44 este un sechestru asigurator in favoarea unei societati comerciale , suma datorata provenind din activitate de comert , cecuri neacoperite , executarea este ... (vezi toată discuția)
Reclamatie administrativa irinastnciu irinastnciu Un birou executor judecatoresc face la adresa institutiei noastre o reclamatie administrativa prin care dispune instituirea interdictiei de vanzare pt un ... (vezi toată discuția)