avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Firma propune optiuni ca urmare a pierderii unor ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Firma propune optiuni ca urmare a pierderii unor contracte

Context: Firma la care lucrez a pierdut cateva contracte (nu toate din cauza contextului pandemiei). Este o firma din domeniul IT si sunt mai multi colegi care nu au proiecte in care sa lucreze, cu alte cuvinte stau pe banca. Din ce spun cei de la firma nu sunt perspective pentru noi proiecte.
Pozitia firmei: Managementul firmei a venit cu propunerea pentru cei care stau pe banca sa accepte incetarea contractului de munca cu acordul partilor si primesc 3 salarii SAU sa reduca programul de munca la patru ore. Au mai spus ca alternativa ar fi desfintarea posturilor sau concedieri colective in cazul in care dupa ce oamenii vor alege, cifrele nu ies bine.
Pozitia mea: Am gasit ceva care spune ca nu pot face asta pe perioada starii de urgenta. Dar probabil asta se va incheia intr-un timp relativ scurt. Apoi somajul tehnic nu este sau alta varianta (stat acasa cu copiii) nu este o varianta pentru mine pentru ca este un plafon al venitului la 75% din salarul mediu. As prefera sa nu optez pentru varianta asta. Intrebarea mea este: poate firma sa ma concedieze sau ceva unilateral daca nu sunt de acord cu nicio propunere de-a lor (scadere norma sau 3 salarii compensatorii)? Multumesc.
Ceea ce v-a propus firma este in favoarea si interesul salariatilor. Din pacate salariatii nu pricep.
Alternativa este sa desfiinteze posturile si sa va trimita in somaj si gata au rezolvat problema.
Servus, multumesc pentru raspuns. Poate face asta in perioada de stare de urgenta? Inteleg ce spui si cred ca ai dreptate. Eu incerc sa adun cat mai multe informatii si sa iau o decizie informata. Salutari!

Ca si feedback, tonul raspunsului tau mi se pare agresiv. Fiind o situatie sensibila pentru mine as apreacia alt ton. Stiu, este o discutie interminabila despre cine are raspunderea sa fie bine ceva, totusi am vrut sa spun ce simt.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2020
ioan-andrei.nistor, utilizator
Tonul este conform realitatii economice.Multe companii se vor inchide.Multi oameni nu vor sa accepte reduceri de salarii.Alternativa e simpla:cauti un alt loc de munca.Daca vor mai fi.
Multumesc pentru raspuns.

Asa e cu locurile de munca. Tocmai am vorbit cu un recruiter.

Cand ai scris raspunsul ma intreb care e valoarea lui pentru mine. Incerc sa imi dau seama si nu reusesc. Sa ma faca sa constientizez ca situatia a grea cu a gasi un loc de munca? Daca da, e valid, totusi nu are vreun argument sau ceva solid, asa ca si feedback.

mitabiciclista a scris:

Tonul este conform realitatii economice.Multe companii se vor inchide.Multi oameni nu vor sa accepte reduceri de salarii.Alternativa e simpla:cauti un alt loc de munca.Daca vor mai fi.

Se vede ca ctivatii intr-un mediu de lucru civilizat la un angajator destul de serios.Propunerile sunt de bun simt si perfect legale.O societate privată analizează opțiunile și procedează în consecință nu se bazează pe rectificări de buget sau alte minuni precum companiile/instituțiile de stat. Daca faci o revistă a presei ai sa afli ca sute de mii de contracte de muncă au fost suspendate și altele incheiate asa ca informatia precum ca angajatorul nu poate sa ia masuri în această perioadă nu este adevarata.Desi It-ul pare un domeniu cu ceva viitor față de restul profesiilor afectate de criza totusi surprize pot sa apara asa ca analizati-va opțiunile.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea unui target elagheorghe elagheorghe Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la target-urile stabilite de angajator. Daca eu ca angajat nu am semnat nimic referitor la un target, nu este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as avea nevoie de un pic de ajutor va rog. angajatorul ... DianaModo DianaModo Buna ziua, as avea nevoie de un pic de ajutor va rog. Angajatorul meu vrea sa imi desfiinteze pozitia. Avand in vedere ca suntem aproximativ 12 persoane in ... (vezi toată discuția)
Inchidere post. drept la compensatorii (conform ccm) daca refuz alt post la angajator? ttcostin ttcostin Inchidere post. Am dreptul (conform CCM) la salarii compensatorii, daca refuz alta oferta de post la angajator? Buna ziua, Va rog frumos daca puteti sa ... (vezi toată discuția)