avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Anulare contract
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Anulare contract

Buna ziua,
Avem un contract cu un restaurant căruia i-am dat avans pentru botezul copilul. Botezul il vom susține conform regulilor straii de urgenta, insa dorim sa renuntam la petrecere. Restaurantul nu doreste anulare ci amanare. Nu doresc restituirea avansului. Este legal sa fim obligati sa amânăm si nu putem anula fara pierderea avansului care este considerabil.
MULȚUMESC
Cel mai recent răspuns: Magdalena Tătaru , Avocat 16:44, 5 Aprilie 2020
Nu este ilegal să vi se solicite o amânare! Poate fi privită ca o încercare de adaptare a contractului.
În acest moment imposibilitatea de executare temporară a contractului nu îi este imputabilă nici uneia dintre părți.
Se va putea însă obține desfacerea contractului/rezoluțiunea, cu repunerea părților în situația anterioară, adică cu restituirea avansului.
A se vedea Art. 1557 Cod Civil care dispune că „(2) Dacă imposibilitatea de executare a obligației este temporară, creditorul poate suspenda executarea propriilor obligații ori poate obține desființarea contractului. În acest din urmă caz, regulile din materia rezoluțiunii sunt aplicabile în mod corespunzător”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.am o nelamurire in legatura cu un contract incheiat ... Elena fasioiu Elena fasioiu Buna ziua.Am o nelamurire in legatura cu un contract incheiat cu o formatie pt nunta.Am incheiat anul intrecut in primavara un contract si urma sa avem nunta ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract prestari servicii iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, in baza carei legi pot cere rezilierea contractului de prestari servicii intre un SRL si o persoana fizica, cu sau fara penalitai DAR fara sa pierd ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)