avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... somaj
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

somaj

Angajatorul imi poate inchide contractul de munca,pe motiv ca nu mai are acelasi flux de comezi, 'bagandu-ma' in somaj(dar nu somaj tehnic)????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 15 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul, poate decide să recurgă la concediere, intrucat nu este obligat să apeleze mai întâi la varianta șomajului tehnic, dar concedierea se va face doar în conformitate cu prevederile Codului Muncii.
Am primit prin posta o instiintare,de la firma,cum ca,incepend cu 06/04/2020 pana pe 06/05/2020 ma aflu in perioada de preaviz de 20 zile lucratoare,la expirarea perioade se va emite Decizia de concediere in temeiul art.65 alin(1) din Legea 53/2003-Codul Muncii.
Inca lucrez pe postul din contractul de munca,exista comenzi,firma produce si va produce in continuare si dupa expirarea preavizului.
Fabrica (firma) este in alt oras/judet,eu avand stipulat in contract punctul de lucru in alt oras.Punctul de lucru nu se va inchide,din cate cunosc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

In cazul concedierii disciplinare, trebuie mentionat faptul ca aceasta nu va putea fi dispusa de angajator decat dupa luarea unor masuri si aplicarea unor sanctiuni graduale.
Daca angajatorul nu respecta aceasta procedura prevazuta de lege, in cazul unui litigiu in instanta cu persoana concediata, acesta va pierde cauza dedusa judecatii.

De asemenea, in cazul unei abateri disciplinare grave, se va efectua o cercetare disciplinara prealabila. Angajatul va fi evaluat profesional.

Aceasta evaluare trebuie facuta fie dupa procedura stabilita prin regulamentul intern al societatii, fie dupa cea prevazuta in contractul colectiv de munca, in cazul in care exista.

Daca aceste etape sunt omise, angajatorul va pierde un eventual proces cu fostul angajat.

Angajatorul e obligat sa formuleze decizia de concediere cat mai clar si sa ofere motive care pot fi corelate cu articolele din Codul Muncii si cu celelalte dispozitii legale aplicabile.

El trebuie sa descrie amanuntit motivele si actiunile angajatului care au dus la decizia de concediere.

Daca decizia nu e intocmita corect, ea se afla sub sanctiunea nulitatii absolute, adica ar putea fi anulata de instanta in cazul unui litigiu.

Mai trebuie mentionat ca, de la sesizarea situatiei concedierii, angajatorul este obligat de legislatia in vigoare sa emita decizia de incetare a contractului de munca in 30 de zile lucratoare.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc!
Nu este abatere disciplinara,nici nu a fost cazul.
Voi afla cum va fi decizia de concediere dupa expirarea perioadei de preaviz.
Din discutia telefonica avuta cu managerul firmei,am primit doar raspunsuri scurte..."nu sunt comenzi,nu sunt cereri pentru activitatea pe care o prestezi"
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

.....
Mai trebuie mentionat ca, de la sesizarea situatiei concedierii, angajatorul este obligat de legislatia in vigoare sa emita decizia de incetare a contractului de munca in 30 de zile lucratoare.



Cu scuzele de rigoare , care este textul care prevede acest termen?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie=decizie de concediere???????/ dorin.brezoi dorin.brezoi Buna ziua , va rog sa ma ajutati daca puteti cu o informatie,mi-am dat demisia pe data de 08.10 am primit o convocare ptr o ancheta interna in aceiasi zi , ... (vezi toată discuția)
Concedire la intoarecerea din cic Daniel Ene Daniel Ene Buna ziua, Un angajat mai poate beneficia de somaj daca in perioada preavizului nu se prezinta la locul de munca? Avand in vedere ca angajatorul poate sa ... (vezi toată discuția)
Concediere Daliborka Daliborka Buna ziua va rog ma puteti ajuta pe 01.04.2016 vom inchide un magazin din motive financiare(astazi am fost anuntata), in acest magazin lucreaza 3 angajati, ... (vezi toată discuția)