avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... noua conditie a bancii la acordarea creditului ipotecar
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

noua conditie a bancii la acordarea creditului ipotecar

Am depus un dosar la banca pentru acordarea creditului ipotecar. Am trecut de toate etapele si ar trebui sa primesc aprobarea finala.
Aici... surpriza, in contextul pandemiei de coronavirus COVID-19, banca imi cere o declaratie noua pe proprie raspundere.

Ce presupune acceptarea acestei declaratii din punct de vedere juridic? De exemplul, daca statul da lege ca se pot suspenda ratele, declaratia pe proprie raspundere (in care ma oblig sa platesc orice ar fi, fara exceptie) va fi mai presus de acea lege?

« Subsemnatul […..], identificat prin […] declar pe proprie raspundere ca inteleg sa contractez, in calitate de [imprumutat/codebitor], creditul [se va mentiona tiptul creditului] de la [Banca] dupa ce am evaluat si am inteles implicatiile economice si sociale generate de starea de urgenta instituita pe teritoriul Romaniei, in contextul pandemiei COVID-19.

Confirm ca la data prezentei declaratii nu au intervenit modificari cu privire la informatiile prezentate Bancii in scopul realizarii analizei situatiei mele financiare, astfel incat nu imi este afectata capacitatea de rambursare a creditului si de asemenea, ca dispun de toate informatiile si de experienta corespunzatoare pentru a incheia contractul de credit cu Banca. Accept si imi asum, in mod expres si irevocabil, orice imprejurari viitoare, inclusiv pe cele exceptionale si imprevizibile, ce pot aparea in derularea contractului de credit si care ar putea determina o executare mai oneroasa a acestuia, ca urmare a diminuarii veniturilor mele, intelegand sa imi indeplinesc in continuare obligatiile decurgand din contractul de credit, fara a fi necesara adaptarea acestuia ».
Cel mai recent răspuns: xris , utilizator 09:01, 8 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va zic ca principiu, pentru ca nu am vazut actele dvs (si nici nu pot sa le vad), prin acte de dispozitie intre parti nu se poate deroga de la prevederea imperativa a legii, cu alte cuvinte daca legea prevede expres o anumita situatie juridica, atunci declaratia respectiva (in fapt o conventie mascata, dar hai sa-i spunem declaratie, ca-i act unilateral) nu isi produce efecte.
Insa, ce-i important, este faptul ca, in situatia in care ne aflam, facilitatile date de lege, se acorda, ca regula, la cerere, nu din oficiu, nu cu forta, nu imperativ. Asta insemnand ca, cel mai probabil, in cazul unui litigiu, declaratia data acum in fata bancii, isi va gasi valabilitatea.
Concluzie, ceea ce va cere banca este corect (ea trebuie sa isi protejeze interesele), iar dvs trebuie sa evaluati bine situatia inainte de a semna. Ok?
(v-am raspuns mai pe larg incercand sa va fac sa intelegeti mai bine situatia)


Later edit:
De exemplul, daca statul da lege ca se pot suspenda ratele, ...

Dvs ati punctat foarte bine , "...ca se pot", nu ca este obligatoriu sa fie suspendate ratele.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
trandafir2, moderator
Nu mi se pare in regula aceasta declaratie, este un fel de abuz.

OK, declar ca acum am cunostinta de criza actuala de coronavirus, si acum pot si voi plati ratele. Pana aici e corect.

Insa creditul nu e luat pe cateva luni sau 1 an, ci pe o perioda lunga. Cum inteleg eu textul, renunt la a mai invoca vreodata forta majora, chiar si in viitor pentru situatii care nu pot fi prevazute acum in nici un fel, si asta nu mi se pare deloc OK.
Daca citesc mai bine cred ca renunt si la darea in plata?
Asa este. Ati inteles tot. NU semnati.
Cum nu imi este acum absolut necesar creditul si mai pot astepta, nu o sa semnez.

Ce ma tem este ca s-ar putea crea un precedent si vom vedea aplicata generalizat aceasta practica pe viitor.

Ar putea oare autoritatile sa previna acest abuz (renuntarea doar din partea clientului la forta majora / impreviziune) sau va ramane doar in seama instantelor? Om vedea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza forta majora tartalak tartalak cand se poate sa merg la banca sa actionez clauza de forta majora in cazul in care nu pot plati un imprumut.sunt in somaj si sotul nu castiga decat 1100 ron si ... (vezi toată discuția)
Anulare contract auto vsgabriel vsgabriel Buna ziua as dorii sa stiu daca se poate anula un contract auto in conditiile actuale? Mai pe larg in luna Decembrie 2019 am fost la un dealer auto pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Problema impreviziunii in noul cod civil Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Afara de o multime de lucruri criticabile noul cod civil mai contine si lucruri bune. Un exemplu este introducerea teoriei impreviziunii [quot]Art. 1.271. ... (vezi toată discuția)