avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce tip de contract este acesta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce tip de contract este acesta?

buna ziua! Speta este cam asa: firma A din Spania doreste sa vanda locuinte de vacanta in Spania, intr-o anumita locatie. Firma B din Romania se angajeaza sa aduca potentiali clienti lui A, care vor sat in locatia respectiva o saptamana. Desi A nu percepe nici un cost de cazare, firma B percepe clientilor o suma de 900 euro. Acesti bani raman ca profit al lui B si nu merge nici un banut catre A. Clientul nu stie ca in realitate A nu percepe nici o suma de bani, dar B isi opreste toti banii. Intrebarea mea este, ce tip de contract incheie firma B cu clientul? contract de prestari servicii, de intermediere sau ce? :(
Ce servicii anume? POate fi si contract de batut apa in piua, sigur, de acord, insa de la ce poate fi si pana la ce este... cale lunga.
Locatiunea nu poate avea obiecte cum vrem noi, ci are un obiect clar si bine stabilit de lege.
Ca pe langa mai pot exista si prestari de servicii, sigur, poate fi, asa cum am aratat mai sus.
Eu cred ca poate fi si NUMAI contract de prestari, fara nicio locatiune, iar locatiunea sa fie asigurata direct de firma A, B obligandu-se numai sa presteze anumite servicii, anume sa puna in legatura clientul cu A si din asta sa ia bani.
POate ca e numai o intermediere (adica iar strict servicii), dar stiu eu?

NIci nu inteleg daca acel contract exista deja sau vrea a se face in functie de ce scriem noi aici.
da, m-ar interesa cam ce ar trebui sa prevada intelegerea dintre B si clientul final. cei de la opc dau amenzi cu duiumul ca cica nu e bun contractul de prestari servicii, ca ar trebui B sa aiba licenta de turism, insa in relitate B nu ofera niste servicii turistice ci doar le faciliteaza clientilor posibilitatea de a ajunge in diferite locatii exotice pentru a putea cumpara (in caz ca doresc) un apartament in acele locatii. si mai am o intrebare: B este obligat sa dea clientului care se razgandeste, banii inapoi, daca acesta reziliaza contractul? Desi in contract (de prestari servicii) scrie ca nu se restituie, totusi opc-ul amendeaza daca nu se restituie. De ce?
Adica dv. aveti deja un contract si nu stiti cum sa-l modificati...
Eu nu pot insa face in acest mod analiza unui contract, fara a-l citi, fara a intreba cum se desfasoara efectiv relatia dintre parti etc.
Noua insa ne spuneti ca B nu face decat sa faciliteze "clientilor posibilitatea de a ajunge in diferite locatii exotice pentru a putea cumpara". Pai facilitarea ajungerii in diverse locatii, fie prin facilitarea transportului, a cazarii ori si a altor servicii se cheama... turism!
NU are vreo relevanta scopul pentru care a ajuns calatorul acolo, poate fi pentru distractie, investitie, sex, substante interzise in tara sa de origine etc. Se cheama, toate, turism, in extenso.
Daca este obligat sa dea banii inapoi B nu stiu, depinde de modul cum este infaptuit contractul si depinde cu privire la ce se razgandeste clientul... La calatorie? La achizitie? La ce? Cand se razgandeste? etc.

Modul in care se abordeaza obtinerea unui contract bun este altul, se face o analiza a situatiei de faot, a relatiei practice intre parti, se determina domeniile in care s-ar inscrie contractele astfel obtinute, se alege domeniul, se perfectioneaza procedurile din contract (comunicari, derulari proiecte, negocieri etc.).
Din prezentarea succinta de mai sus nu este posibil, juridic, a se face o analiza corecta si coerenta a naturii juridice a contractului, a penalitatilor din el etc.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servicii intr-un contract de consultanta in afaceri dumitrasculoredana dumitrasculoredana Buna ziua! Avem o firma noua, caen 7022 si primul contract de consultanta. Prestarile concrete au fost: -stabilirea intalnirii intre doua societati, una ... (vezi toată discuția)
Intrebare caen servicii curierat tanguera tanguera Buna ziua In cadrul codurilor CAEN pentru activitati de posta si curier exista doua variante 5310 Activitati postale desfasurate sub obligativitatea ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere?sau... ContSters156394 ContSters156394 Va salut. Ce tip de contract incheie agentiile de turism cu unitatile de cazare, restaurante, muzee, facilitati de distractie, linii de transport ... (vezi toată discuția)