avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul parti comune incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul parti comune incalzire

Buna seara.
In urma debransarii de la RADET am primit impreuna cu avizul de debransare si o serie de parametrii tehnici ai instalatiei imobilului. Printre altele se specifica "parti comune" 17%. Acum am centrala instalata. Stiu ca trebuie sa platesc partile comune, conform legii. Asociatia de locatari distribuie din factura de incalzire 35% ca fiind "parti comune". Am intrebat de ce 35 si nu 17 sau de ce 35 si nu 80%. Mi s-a raspuns ca asa calculeaza firma care citeste repartitoarele sau ca "asa se calculeaza", "asa calculeaza si alte blocuri vecine". Exista vreun temei legal al acestui procent care ar reprezenta "parti comune" sau este ceva discretionar, fiecare asociatie considerand altceva? Cine are calitatea juridica sa constate prin masuratori autorizate cat % din suprafetele radiante ale blocului sunt parti comune? Avand centrala as vrea sa platesc cat mai aproape de situatia reala.
Cel mai recent răspuns: alex_tz2000 , utilizator 14:35, 25 Aprilie 2020
temeiul legal nu prea tine cont de stiinta. Este vorba de transferul caldurii prin radiatie care se face la puterea a patra. Acel procent de 35% vine din experienta indelungata a firmelor-mama a celor care se ocupa de repartitoare, asta insemnand peste 90 de ani. Firmele romanesti acreditate sa faca calculul repartitoarelor au in spate firme de mare traditie mondiala.
Adica cum "nu prea"? Toate elementele cedeaza caldura si tevile si caloriferele. Eu intreb cum s-a stabilit ca tevile cedeaza 35% din caldura pe care o cedeaza intregul sistem (tevi comune, radiatoare, etc). Sa simplific putin. Intr-un imobil, 35% din caldura o dau tevile si 65% o dau caloriferele? Asta intreb. Eu am un proiect de la PROIECTANTUL sistemului de incalzire care spune ca PARILE COMUNE asigura 17% din caldura cedata in imobil. Este altcineva in masura sa stabileasca alte procente?
aveti in vedere transferul de caldura prin peretii apartamentului, care este un transfer prin radiatie ?
Prin peretii apartamentului va asigur ca nu trece nimic. Oamenii tremura in case sau se incalzesc cu calorifere electrice. Nimeni nu are mai mult de 19 grade cu ce vine de la fostul RADET. Din contra, eu incalzesc vecinii, avand centrala si mentinand 24 de grade uniform in toate camerele. Deci, despre ce vorbim?
Cei 17% ai fostului furnizor reprezintă cota-parte din consum cu toate caloriferele la maxim.
Cei 35 % ai firmei de repartitoare reprezină cota-parte din consumul actual (unii şi-au închis caloriferele).
Cât de corect este procentul de 35 % nu am cum să vă spun.

Să ştiţi că aveţi dreptate în privinţa faptului că vă încălziţi vecini, mai ales dacă e un bloc construit sub comunişti.
Într-un astfel de bloc un apartament fără nici un sistem de încălzire are 17 ° C în interior; bineînţeles, dacă vecinii îşi încălzesc apartamentele.

Alte discuții în legătură

Plata pentru tevile de caldura nahi nahi Buna ziua, doresc sa formulez si eu o intrebare referitoare la tevile de caldura care trec prin apartamentul mamei mele. Doresc sa mentionez ca mama are ... (vezi toată discuția)
Cota comuna la caldura simina_28 simina_28 Blocul nostru are repartetoare pe calorifere.Eu sunt singura pe scaracare si bagat CT.Cum se plateste cota comuna la caldura?Cat este aproximativ?Sunt din ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)